Na hlavný obsah

Je ťažké pochopiť rozhodnutie generálnej prokuratúry, tvrdí Matovič. Z argumentu Žilinku bol zhrozený

Kamenický odmieta zrušenie paragrafu 363.

Je ťažké pochopiť rozhodnutie generálnej prokuratúry, tvrdí Matovič. Z argumentu Žilinku bol zhrozený
Na snímke poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

„Snažím sa pochopiť rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR, je to ale dosť ťažké.“ Skonštatoval to podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v nedeľnej (5. 9.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke.

Narážal na to, že GP SR v utorok (31. 8.) zrušila obvinenia voči bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, ale aj obvinenia voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi či manželom Arpášovcom.

Matovič: Išlo o negatívny pokyn

„Keď generálny prokurátor použije argument o očistení Haščáka, že nie je vierohodné, že by vyplácal úplatok cez účet, lebo to sa tak nerobí, je to donebavolajúca hlúposť,“ myslí si bývalý premiér s tým, že z tohto argumentu šéfa prokuratúry Maroša Žilinku bol „zhrozený“.

Podľa Matoviča prebieha v krajine „očistný proces po vláde Smeru, ktorá 12 rokov kradla a korumpovala“. Avizovaná zmena paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý využila GP SR pri zrušení spomenutých obvinení, je podľa neho záväzkom už z programového vyhlásenia vlády. „Vláda sa rozhodla zasadiť proti negatívnym pokynom. To, čo urobil generálny prokurátor, je jednoznačne negatívny pokyn,“ podotkol.

Poslanec NR SR za opozičný Smer-SD Ladislav Kamenický uviedol, že má „obavu o demokraciu“. Vláda podľa neho rozkráda právny štát. Pripomenul, že za Žilinku sa postavilo 55 sudcov. „Hovoria o tom, že sa tu láme ústava. To sú odborníci z praxe, nie Smer,“ vyjadril sa.

Exminister financií odmieta zrušenie paragrafu 363, ktorým môže generálny prokurátor zastaviť akékoľvek trestné stíhanie. Myslí si, že sa ide meniť účelovo. Tento paragraf podľa neho presadil do Trestného poriadku súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ako niekdajší minister spravodlivosti a na základe neho zastavili stíhanie terajšieho podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO).

Dodal, že orgány činné v trestnom konaní by mali „hľadať dôkazy, nie domnienky“. Kritizoval vládu za to, že viacerí ľudia končia vo väzbe len na základe výpovedí kajúcnikov. „Nie som proti tomu, že ak niečo niekto urobí zle, nech čelí trestnému konaniu. Som ale proti zužovaniu paragrafu 363 a právomoci GP SR, lebo to môže doľahnúť aj na obyčajných ľudí,“ vysvetlil.

Zmena pri voľbe šéfa polície?

Matovič v súvislosti s blížiacim sa koncom Petra Kovaříka vo funkcii policajného prezidenta prezradil, že je v hre zmena voľby šéfa polície.

„Debata na túto tému je otvorená, ale zatiaľ to nevnímam ako horúcu tému. Výber nástupcu sa bude pravdepodobne realizovať podľa súčasného zákonného postupu,“ povedal a spresnil, že v hre by v prípade zmeny boli dve možnosti – úplné oslobodenie Policajného zboru od ministerstva vnútra alebo to, aby mohol priamo šéf rezortu menovať policajného prezidenta a byť zodpovedný za jeho kroky.

Kamenický reagoval, že vláda zmení systém tak, „aby tam dosadili niekoho, kto bude slúžiť Matovičovi“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko