Na hlavný obsah

Jedna nabíjačka pre mobilné zariadenia?

Európska komisia chce do dvoch rokov harmonizovať koncovky nabíjacieho kábla.

Približne do dvoch rokov by mala Európanom na nabitie mobilných telefónov, tabletov, či prenosných herných konzol od rozdielnych výrobcov stačiť len jedna nabíjačka.

Európska komisia vo štvrtok (23. 9.) predstavila legislatívny návrh, podľa ktorého by výrobcovia týchto zariadení mali harmonizovať nabíjacie porty. Komisia tak chce znížiť množstvo elektroodpadu a spotrebiteľom ušetriť peniaze.

V Európskej únii sa vlani predalo okolo 420 miliónov mobilných telefónov a ďalších prenosných elektronických zariadení. Tie sú vybavené tromi rozdielnymi nabíjacími portami. Podľa Bruselu to treba zmeniť.

„Navrhujeme, aby všetky elektronické zariadenia boli vybavené najrozšírenejšou technológiou, ktorou je USB-port. Týmto krokom sa pokúšame vyriešiť nielen problém s nabíjačkami pre mobilné telefóny, ale pre všetky zariadenia, ktoré v súčasnosti hojne používame,“ uviedol eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Ako uviedol Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, snaha o zavedenie univerzálnej nabíjačky nie je nová a politici sa o to usilujú už roky. Napriek tomu, že počet koncoviek nabíjacích portov sa podarilo zredukovať z 30 na 3, europoslanci si myslia, že je to stále veľa. Ešte vlani vyzvali Komisiu, aby konala.

„Komisia sa 10 rokov spolieha na dobrú vôľu výrobcov a výsledky nevidíme žiadne. Lobby si mädlí ruky, ale už je toho dosť. Je neprijateľné, aby opatrenie, vďaka ktorému by sme mohli bojovať proti plytvaniu, znečisťovaniu a programovému zastarávaniu výrobkov, bolo neustále blokované,“ zdôraznil francúzsky europoslanec Davida Cormanda.

Najviac to zasiahne Apple

Podľa Komisie minú obyvatelia členských štátov ročne 2,4 miliardy eur na nabíjačky, ktoré nie sú súčasťou zariadení. Okrem toho nahromadené staré nabíjačky tvoria až 11 000 ton elektrického odpadu.

Nové nariadenie najviac zasiahne amerického výrobcu, spoločnosť Apple. Tá pre nabíjanie svojich zariadení nepoužíva USB-port. Firma prísnu reguláciu neschvaľuje a tvrdí, že to poškodí spotrebiteľov.

Breton s tým nesúhlasí a hovorí, že vždy, keď sa snažili prísť s nejakým návrhom, výrobcovia telefónov ihneď spustili známu pesničku, že to bude krok proti inováciám. „Nie, vôbec to nie je proti inováciám, a mimochodom, to nie je proti nikomu. Ako všetko, čo ako komisár robím, je v prospech spotrebiteľov.“

S návrhom Komisie musia súhlasiť členské štáty a Európsky parlament. Výrobcovia budú mať dva roky na to, aby novej legislatíve prispôsobili svoje zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko