Na hlavný obsah

Jednotné Rusko si udrží po voľbách v parlamente ústavnú väčšinu

Hlasovalo zaň vyše 48 percent voličov.

Jednotné Rusko si udrží po voľbách v parlamente ústavnú väčšinu
Na snímke členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy. Foto: ČTK/AP

Ruská vládna strana Jednotné Rusko si po parlamentných voľbách podľa agentúry TASS udrží dvojtretinovú väčšinu v Štátnej dume (dolnej komore parlamentu), ktorá je nevyhnutná pre prijímanie ústavných zmien. Po sčítaní viac ako 68 percent hlasovacích lístkov má vyše 48 percent hlasov.

Oproti minulým voľbám teda stratila podporu zhruba desatiny svojich voličov, poznamenala agentúra Reuters. Do parlamentu, o ktorého zložení Rusi rozhodovali od piatka (17. 9.) do nedele (19. 9.), sa zrejme dostanú ešte štyri ďalšie strany, ktoré dosiahli päťpercentné kvórum.

Jednotné Rusko si zatiaľ nárokuje približne 304 mandátov v 450-člennej dume, spresnil TASS s odvolaním sa na centrálnu volebnú komisiu. Voľby do dolnej komory parlamentu sú zmiešané, polovica mandátov je rozdelená podľa straníckych kandidátov a ďalších 225 kresiel je obsadených väčšinovou voľbou v jednomandátových okruhoch – v nich môže Jednotné Rusko podľa TASS počítať s približne 195 miestami.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Martina Beňačková:

V parlamente zasadnú tiež komunisti, ktorí si od minulých volieb v roku 2016 zrejme polepšili a teraz sú priebežne na druhom mieste s asi 20 percentami hlasov. Pred piatimi rokmi za nich hlasovalo 13,3 percenta voličov.

Jednotné Rusko a komunistov nasleduje Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského s necelými 8 percentami hlasov a strana Spravodlivé Rusko s viac ako 7,4 percenta. Novozaložená strana Noví ľudia má podľa čiastkových výsledkov 5,58 percenta hlasov. Všetky tieto strany sa podľa agentúry AFP dajú z veľkej časti považovať za spojencov Kremľa.

Podľa predbežných údajov Jednotné Rusko, spojené s prezidentom Vladimirom Putinom, nezopakuje výsledok z minulých volieb, keď získalo vyše 54 percent hlasov. Tlačové agentúry to spájajú s poklesom popularity strany v dôsledku horšiacej sa ekonomickej situácie v krajine i s obvinením z korupcie, ktoré proti súčasnému vedeniu krajiny vznáša opozícia vedená teraz väzneným Alexejom Navaľným.

Úrady stúpencov Navaľného z volieb vyradili, ale opozícia sa snažila výsledok ovplyvniť aspoň tým, že voličom ponúkala pokyny na taktické hlasovanie proti kandidátom Jednotného Ruska. V mnohých prípadoch tieto rady v praxi smerovali k voľbe komunistov.

Opozícia zhromaždená okolo Navaľného priebežné výsledky komunistov považuje za dôkaz úspechu svojej stratégie. Úrady zároveň obvinila z rozsiahlych podvodov pri sčítaní a odsúdila „morálny úpadok“ vládnucej moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet