Na hlavný obsah

Johnson: Svet musí dospieť a prevziať zodpovednosť za škody, ktoré pácha na Zemi

Klimatický samit OSN sa začne na konci októbra.

Johnson: Svet musí dospieť a prevziať zodpovednosť za škody, ktoré pácha na Zemi
Na snímke britský premiér Boris Johnson počas svojho vystúpenia na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Foto: SITA/AP

Britský premiér Boris Johnson v prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku vyzval ľudstvo, aby dospelo a bojovalo proti klimatickej zmene. Podľa Johnsona sa svet blíži k bodu zlomu a štáty musia definitívne prevziať zodpovednosť za ničenie planéty.

„Máme úžasnú moc veci zmeniť, meniť veci k lepšiemu a úžasnú schopnosť zachrániť sa,“ uviedol Johnson v prejave k svetovým lídrom pred nadchádzajúcou klimatickou konferenciou v Glasgowe, ktorá sa začne 31. októbra.

Klimatická konferencia OSN (COP26) si kladie za cieľ vyvolať oveľa ambicióznejšie globálne opatrenia na ochranu klímy a peniaze na ich zaplatenie. Podľa klimatológov aj ďalších odborníkov bude pravdepodobne poslednou šancou, ako zmierniť predpokladané katastrofálne dopady globálneho otepľovania.

„Musíme ukázať, že sme schopní sa učiť a dospievať a nakoniec prevziať zodpovednosť za deštrukciu, ktorú spôsobujeme, nielen na našej planéte, ale aj sebe samým. Je načase, aby ľudstvo dospelo,“ povedal Johnson. Ľudstvo zároveň prirovnal k 16-ročnému človeku.

„Dostali sme sa do toho osudového veku, keď zhruba vieme šoférovať a vieme, ako odomknúť skrinku s alkoholom a venovať sa všetkým druhom aktivít, ktoré sú nielen potenciálne trápne, ale tiež môžu pre nás aj pre ostatných predstavovať konečnú,“ podotkol.

Britský premiér privítal oznámenie Číny, že nebude budovať nové uhoľné elektrárne v zahraničí, aj záväzok USA zdvojnásobiť do roku 2024 finančné prostriedky určené chudobnejším krajinám na zníženie emisií na 11,4 miliardy dolárov ročne. „Musíme ale zájsť ešte ďalej a musíme to urobiť rýchlo,“ povedal Johnson s tým, že o záchranu planéty musia usilovať všetky krajiny.

Svoj prejav sa britský premiér tiež pokúsil odľahčiť odkazom na známu televíznu bábku Žabiaka Kermita, ktorý spieval: „Nie je ľahké byť zelený“. „Mýlil sa,“ povedal Johnson. „Je ľahké byť zelený“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet