Na hlavný obsah

K pondelkovému výbuchu vo vodnej elektrárni v Maďarsku došlo počas údržby

Príčiny explózie sú stále nejasné.

K výbuchu vo vodnej elektrárni na rieke Tisa pri mestečku Kisköre v Maďarsku v Hevešskej župe, ktorý si v pondelok (20. 9.) vyžiadal osem zranených, došlo počas plánovanej ročnej údržby na jednom zo štyroch turbín. Štyria pracovníci utrpeli ťažké zranenia, uviedla v utorok (21. 9.) pre agentúru MTI Maďarská elektrárenská spoločnosť (MVM).

Generálny riaditeľ MVM György Kóbor a výrobný riaditeľ MVM Csaba Kiss sa v utorok ráno informovali o situácii na mieste nehody. Udalosť, ktorej príčiny sa stále vyšetrujú, podľa nich neovplyvnila fungovanie zvyšných troch turbín. Táto najväčšia vodná elektráreň v Maďarsku vybudovaná v roku 1974 vyrobí polovicu elektrickej energie vyprodukovanej vodnými elektrárňami.

Hovorca župného úradu civilnej ochrany Csaba Nagy v pondelok uviedol, že príčiny a okolnosti explózie sú zatiaľ nejasné. Hovorca záchrannej služby OMSZ Pál Győrfi povedal, že záchranári zasahovali s piatimi sanitkami a troma vrtuľníkmi. „Štyria muži utrpeli ťažké popáleniny. Previezli ich do nemocníc v Budapešti, Debrecíne a Miškovci. Záchranári ošetrili aj troch mužov a jednu ženu, ktorí utrpeli zväčša pomliaždeniny,“ povedal Győrfi. Hasiči na mieste zasahovali s piatimi vozidlami, požiar však po výbuchu nevypukol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet