Na hlavný obsah

Kábulské letisko znovu otvorili. Môže prijímať humanitárnu pomoc

Do krajiny prišiel šéf pakistanskej tajnej služby.

Kábulské letisko znovu otvorili. Môže prijímať humanitárnu pomoc
Na satelitnej snímke Medzinárodné letisko Hamída Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Kábulské letisko je podľa vyjadrenia katarského veľvyslanca v Afganistane znovu otvorené a môže prijímať humanitárnu pomoc. Onedlho by pritom malo byť pripravené aj na civilné lety, priblížil v sobotu (4. 9.) zmienený veľvyslanec, ktorého citovala panarabská televízia al-Džazíra.

Pristávaciu a vzletovú dráhu letiska podľa neho opravili v spolupráci s afgánskými úradmi. Al-Džazíra tiež informovala o tom, že z kábulského letiska vypravili dva vnútroštátne lety, a to do miest Mazáre Šaríf a Kandahár.

Do Kábulu medzičasom pricestoval Faíz Hámid, šéf pakistanskej tajnej služby ISI. Ide o prvého vysokopostaveného zahraničného predstaviteľa, ktorý navštívil Afganistan po tom, ako Taliban prebral moc v tejto krajine. Hámida sprevádza delegácia zložená z ďalších popredných pakistanských činiteľov, informuje al-Džazíra.

Hámid sa mal údajne v Kábule stretnúť s tamojším pakistanským veľvyslancom, aby ho ten informoval o situácii v krajine. Pravdepodobne sa tiež stretne s vodcami Talibanu, s ktorým má Islamabad dlhodobo veľmi blízky vzťah, približuje agentúra AFP. 

Nemenovaný popredný pakistanský predstaviteľ tento týždeň uviedol, že Hámid by mohol Talibanu pomôcť s reorganizáciou afganskej armády, informuje zase agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet