Na hlavný obsah

Kam bude EÚ smerovať po odchode Merkelovej a kto sa ujme jej funkcie?

Rozhodne o tom aj zloženie novej nemeckej koalície.

Kam bude EÚ smerovať po odchode Merkelovej a kto sa ujme jej funkcie?
Na snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Výsledky nemeckých volieb a koniec éry Angely Merkelovej ovplyvnia aj budúcnosť Európskej únie, zhodujú sa na tom experti. Smerovanie Únie sa bude odvíjať aj od toho, či sa nemeckým kancelárom stane sociálny demokrat Olaf Scholz alebo konzervatívec Armin Laschet.

Keď Angela Merkelová po prvý raz cestovala na samit európskych lídrov v roku 2005, čakali ju tam rozhádaný šéf elyzejského paláca Jacques Chirac a britský premiér Tony Blair.

Blair vtedy vyhlásil, že rokovania o budúcom európskom rozpočte budú veľmi tvrdé a náročné. Lídri boli blízko k tomu, aby sa nedohodli. Nemecká kancelárka bola v úrade len tri týždne.

„To bolo v podstate úplne prvé vystúpenie na európskej pôde a bolo výrazné. Už od začiatku ju brali ako niekoho, kto hľadá kompromis,“ pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko pripomenul Radovan Geist z portálu Euractiv.

Kompromisy vznikali pod vedením Merkelovej často zdĺhavými rokovaniami, v rámci ktorých sa sám Berlín staval k mnohým otázkam neutrálne, či ich dokonca brzdil, ako napríklad obrannú či fiškálnu politiku.

Kancelárka však na druhej strane určovala aj tempo európskej integrácie. Napríklad v roku 2012, keď sa postavila za záchranný európsky fond: „Európa zlyhá, keď zlyhá euro. Európa zvíťazí, keď euro vyhrá. Euro zvíťazí, ak vytvoríme stabilnú úniu, ktorá si skutočne zaslúži svoj názov, pretože je podporovaná silným základom, rastom a solidárnosťou.“

Charakter politiky

Kritici jej vyčítali, že hoci pre Úniu znamenala stabilitu, nebola reformátorkou a neposúvala ju vpred. Otázne preto bude, akú politiku bude robiť Berlín bez nej.

„Pre koalíciu, ktorá vznikne pravdepodobne aj s účasťou Zelených a Liberálov (FDP), a už je jedno, či bude tou hlavnou stranou CDU/CSU, alebo SPD, bude doma ťažšie nájsť kompromisy týkajúce sa spoločných európskych postojov, keďže hlavne FDP a Zelení majú na niektoré záležitosti týkajúce sa EÚ veľmi rozdielne postoje,“ vysvetlil Vladimír Bartovic z pražského inštitútu Europeum.

Sociálni demokrati na čele s Olafom Scholzom nemajú napríklad problém s uvoľnenejšími fiškálnymi pravidlami, či spoločným zadlžovaním sa, čo naopak únia CDU/CSU dlho odmietala. Dôležitejšie pre EÚ, ako to, kto bude novým kancelárom podľa Vladimíra Bartovica je, kto sa stane novým ministrom financií.

Európsky blok bude musieť podľa komentátorov hľadať aj nového lídra. Špekuluje sa, že kráľovnú Merkelovú, ako nemeckú kancelárku označujú, by mohol vystriedať ambiciózny korunný princ, buď francúzsky prezident Emanuel Macron alebo rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet