Na hlavný obsah

Kanadskí katolícki biskupi sa ospravedlnili za sexuálne zneužívanie detí domorodcov

V lete v krajine objavili stovky neoznačených hrobov detí.

Kanadskí katolícki biskupi sa ospravedlnili za sexuálne zneužívanie detí domorodcov
Na snímke budova školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev v Kanade sa v piatok (24. 9.) ospravedlnila za zneužívanie domorodých detí na cirkevných internátnych školách v minulom a predminulom storočí, píše agentúra AFP.

„My, katolícki biskupi Kanady, vyjadrujeme hlbokú ľútosť a jednoznačne sa ospravedlňujeme,“ uvádza sa vo vyhlásení cirkvi.

Tento krok prišiel po tom, čo v krajine počas leta objavili približne 1 200 neoznačených hrobov domorodých detí, ktoré nútili študovať na cirkevných internátnych školách od konca 19. až do konca 20. storočia. Títo žiaci, ktorých zámerne odtrhli od rodiny, kultúry a jazyka, boli fyzicky a sexuálne zneužívaní riaditeľmi a učiteľmi.

Ako pripomenula AFP,  ospravedlnenie katolíckej cirkvi prišlo necelý týždeň pred vôbec prvým Národným dňom pravdy a zmierenia, ktorý je v Kanade naplánovaný na 30. septembra. Tento nový sviatok vyhlásili na počesť obetí a preživších týchto internátnych škôl.

Katolícki biskupi vo svojom stanovisku uviedli, že sú si vedomí “utrpenia”, a “fyzického, psychického, emocionálneho, duchovného, kultúrneho a sexuálneho zneužívania”, ktoré študenti zažívali. “Mnohé katolícke náboženské komunity a diecézy sa podieľali na tomto systéme, ktorý viedol k potláčaniu domorodých jazykov, kultúry a duchovna, pričom nerešpektovali bohatú históriu, tradície a múdrosť pôvodných obyvateľov,” poznamenali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet