Na hlavný obsah

Kandidátka Zelených na post nemeckej kancelárky stále verí vo víťazstvo

Prieskumy jej momentálne prideľujú tretie miesto.

Kandidátka Zelených na post nemeckej kancelárky stále verí vo víťazstvo
Na snímke kandidátka strany Zelených na post nemeckej kancelárky Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Kancelárska kandidátka nemeckých Zelených Annalena Baerbocková naďalej verí, že po parlamentných voľbách plánovaných na 26. septembra môže vystriedať odchádzajúcu konzervatívnu šéfku vlády Angelu Merkelovú. Aktuálne prieskumy verejnej mienky sľubujú ekologickej strane tretie miesto.

Aj keď prieskumy jasne favorizujú sociálnych demokratov (SPD), nie je podľa Baerbockovej súboj ešte prehratý. „Stále je veľa ľudí, ktorí sa ešte nerozhodli,“ povedala vo štvrtkovej (16. 9.) relácii televízie ZDF. Podľa prieskumov sa doteraz jasne nerozhodlo 20 až 40 percent voličov.

Baerbocková, ktorá podľa komentátorov vystupovala bojovne, voličov vyzvala, aby o týždeň v nedeľu (26. 9.) hlasovali za Zelených. „Musíme sa rozhodnúť, či chceme v Nemecku pokračovať ako doteraz, alebo sa odvážime k skutočnému prelomu,“ povedala. „A keďže takýto prielom potrebujeme, verím, že je to možné len so zelenou vládou,“ uviedla.

Baerbocková tiež poznamenala, že Zelení v budúcej nemeckej vláde zabezpečia, že krajiny Európskej únie spoločne so Spojenými štátmi vytvoria alianciu klimatickej neutrality. „Samotné Nemecko svetovú klímu nezachráni,“ dodala.

Zelení stáli na vrchole popularity na prelome apríla a mája, keď boli podľa prieskumov najsilnejšou stranou v Nemecku. Aktuálne im inštitút Kantar pripisuje tretie miesto so 17 percentami. Prvou je SPD kancelárskeho kandidáta Olafa Schoza s 26 percentami a druhí sú konzervatívci CDU/CSU, ktorých vedie Armin Laschet.

Do Spolkového snemu by sa dostala ešte s 12 percentami protiimigračná Altenativa pre Nemecko (AfD), s jedenástimi liberálmi (FDP) a s šiestimi percentami postkomunistická Ľavica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet