Na hlavný obsah

Karanténa detí by mohla byť kratšia či individuálna

Jej terajšia dĺžka je 14 dní.

Karanténa detí by mohla byť kratšia či individuálna
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Okrem skrátenej karantény navrhuje minister školstva aj individuálnu karanténu. V prípade pozitívneho testu by nešla do izolácie celá trieda, ale len infikovaný žiak alebo učiteľ. Viaceré školy v piatok koronavírus (3. 9.) zisťovali dobrovoľnými, kloktacími testami. Ak sa v pondelok ukáže pozitívny výsledok, trieda sa bude 14 dní učiť z domu.

V školách sa po letnej prestávke začalo vyučovanie. Žiakov čakal ranný filter a dezinfekcia. Niektorí sa otestovali aj PCR testami. Test kloktaním bol dobrovoľný. Rodičia oň mohli požiadať koncom leta.

„My sme testy objednávali len pre žiakov našej školy od prvého po deviaty ročník, čo je novinka. Netestujeme v triede pred všetkými, ale každé jedno dieťa vychádza von triedy, aby si prípadne vírusy neodovzdávali,“ uviedla riaditeľka Základnej školy SNP na Ostredkovej ulici v Bratislave Erika Drgoňová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak sa ukáže, že dieťa je pozitívne, v pondelok pôjde celá trieda aj s učiteľom do 14-dňovej karantény. Konzílium odborníkov ju navrhuje plošne skrátiť na desať dní.

„Aj 10 dní je stále dlhá doba na to, koľko času strávili deti na Slovensku mimo školy. Dnes by sme mali vidieť maximálnu snahu vyjsť deťom v ústrety,“ povedala zakladateľka iniciatívy Dajme deťom hlas Andrea Hajdúchová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko