Na hlavný obsah

Kauzy Pčolinského i Haščáka sa môžu vyšetrovať znova

Vyšetrovatelia však musia získať nové dôkazy.

Kauzy Pčolinského i Haščáka sa môžu vyšetrovať znova
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Kauzy bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského aj finančníka Jaroslava Hasčáka sa dajú vyšetrovať opäť. Hoci im Generálna prokuratúra SR svojím rozhodnutím zrušila obvinenia, neznamená to, že prípady sú definitívne uzavreté. Ak sa vyšetrovateľom podarí získať nové dôkazy, môžu oboch opäť obviniť.

Prepustenie Vladimíra Pčolinského z väzby a zrušenie jeho obvinení neznamená, že je prípadu koniec. V oboch kauzách, o ktorých tento týždeň rozhodla generálna prokuratúra, teda aj v prípade Jaroslava Hasčáka, priamo v rozhodnutí prikazuje, aby orgány činné v trestnom konaní konali.

„Bude povinnosťou vyšetrovateľa a neskôr aj prokurátora rozhodnúť, nie je vylúčené opätovné stíhanie,“ povedal genrálny prokurátor Maroš Žilinka.

Úloha teraz leží na pleciach vyšetrovateľov. Tí musia pozbierať dostatok nových dôkazov, okrem doteraz známych, na to, aby mohli začať najskôr konať vo veci a neskôr nanovo vzniesť aj obvinenia.

„Polícia bude v trestnom konaní postupovať podľa Trestného poriadku,“ vyjadril sa hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko