Na hlavný obsah

Každý tretí človek, ktorý prekonal koronavírus, má dlhodobé ťažkosti

Vyplýva to zo štúdie Oxfordskej univerzity.

Každý tretí človek, ktorý prekonal koronavírus, má dlhodobé ťažkosti
Na archívnej snímke lekárka v špeciálnom ochrannom odeve kontroluje pacientku v COVID červenej zóne v Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove. Foto: TASR

Zhruba jeden z troch ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom, trpí aspoň jedným príznakom dlhého covidu. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity a britského Národného výskumného zdravotného ústavu (NIHR), ktorú zverejnil americký odborný časopis PLoS Medicine. Medzi najčastejšie príznaky, ktoré pacientov trápia ešte tri až šesť mesiacov od infekcie, patria dýchacie ťažkosti, únava, bolesti, úzkosti a depresie.

Štúdia obsiahla 270 000 ľudí

Autori štúdie zistili najmenej jeden príznak dlhého covidu u 37 percent zo vzorky 270 000 ľudí, a to konkrétne tri až šesť mesiacov od nákazy. Mnohí pritom podľa vedcov trpia viacerými príznakmi zároveň. Do výskumu zaradili prevažne Američanov, ktorí prekonali koronavírus.

Pretrvávajúce príznaky sú podľa autorov štúdie častejšie u ľudí, ktorí boli pre nákazu koronavírusom hospitalizovaní a v malej miere aj u žien. Ľudia, ktorí za sebou majú pobyt v nemocnici, častejšie trpia kognitívnymi problémami, ako je „mozgová hmla“ a únava v porovnaní s tými, ktorí chorobu prekonali doma. U ľudí, ktorí si nevyžadovali odbornú starostlivosť, sú častejšie bolesti hlavy.

Informácie sú dôležité pre predchádzanie následkom

Väčšia pravdepodobnosť kognitívnych problémov a dýchacích ťažkostí po prekonaní koronavírusu je aj u starších osôb a mužov. Ženy po chorobe častejšie trpia bolesťami hlavy, žalúdočnými ťažkosťami, úzkosťami a depresiou.

„Musíme identifikovať mechanizmy, ktoré stoja za rôznymi príznakmi a ovplyvňujú pacientov. Tieto informácie sú podstatné, ak máme predchádzať zdravotným následkom ochorenia alebo ich účinne liečiť,“ povedal agentúre Reuters hlavný autor štúdie Paul Harrison z Oxfordskej univerzity.

Štúdia skúmala aj dlhodobé príznaky u ľudí, ktorí sa zotavili z chrípky. Jej autori zistili, že môžu tiež trpieť symptómami aj dlhý čas po preukázaní infekcie, avšak v oveľa menšej miere ako ľudia, ktorí prekonali koronavírus. U tých sú pretrvávajúce príznaky o asi 50 percent častejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet