Na hlavný obsah

KĽDR odpálila raketu krátkeho doletu, tvrdí Južná Kórea

Rezolúcie OSN jej testy balistických rakiet zakazujú.

KĽDR odpálila raketu krátkeho doletu, tvrdí Južná Kórea
Ľudia v Soule pozerajú v televízii test balistických rakiet KĽDR. Foto: SITA/AP

KĽDR odpálila do mora balistickú raketu krátkeho doletu, informovala v utorok (28. 9.) agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejskú vládu. Strela spadla zrejme do vôd mimo japonskej výlučnej ekonomickej zóny, uviedla agentúra Kjódó.

Severokórejský veľvyslanec pri OSN zhruba v rovnakom čase na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyzval Spojené štáty, aby upustili od „nepriateľskej politiky“ voči Severnej Kórei.

USA to odsúdili

Vypustenie rakety nepredstavuje okamžitú hrozbu pre americký personál, územie ani pre spojencov USA, oznámila v reakcii armáda Spojených štátov, ktorá má v Južnej Kórei zhruba 28 000 vojakov. Odpálenie strely však podľa nej „zdôraznilo destabilizujúce dopady nedovoleného“ severokórejského zbrojného programu.

Testy balistických rakiet zakazujú KĽDR rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Soul najprv informoval o bližšie neurčenej strele, ktorú KĽDR odpálila do mora východne od svojich brehov. Japonsko už vtedy uviedlo, že by mohlo ísť o balistickú raketu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí neskôr v utorok odsúdilo Severnú Kóreu za odpálenie rakety. „Spojené štáty odsudzujú odpálenie raketovej strely KĽDR,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie USA. Tento krok je podľa Washingtonu v rozpore s viacerými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a predstavuje hrozbu pre susedov KĽDR i celé medzinárodné spoločenstvo.

Pchjongjang hovorí o legitímnej obrane

„Nikto nemôže popierať naše právo na legitímnu obranu,“ predniesol severokórejský diplomat Kim Song pred Valným zhromaždením OSN a ďalej uviedol, že KĽDR má právo na testy zbraní. Ak podľa neho Washington upustí od „nepriateľskej politiky“, Pchjongjang bude „kedykoľvek ochotne“ reagovať na ponuky na rokovania.

„Podľa nášho súdu však v súčasnej fáze neexistuje vyhliadka na to, že by USA skutočne ustúpili od svojej nepriateľskej politiky,“ nechal sa počuť Kim.

V polovici septembra KĽDR skúšobne odpálila dve balistické rakety, ktoré dopadli do vôd medzi Japonskom a Kórejským polostrovom. O dva dni skôr oznámila, že otestovala novú riadenú strelu dlhého doletu. Podobné testy vykonala prvýkrát po šiestich mesiacoch, poznamenala agentúra AP. Test balistickej rakety uskutočnila v polovici septembra tiež Južná Kórea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet