Na hlavný obsah

Klimatický aktivista, ktorý drží hladovku už 27 dní, prestal prijímať aj tekutiny

Chce tak upozorniť politikov na stav klimatickej núdze v Nemecku.

Klimatický aktivista, ktorý drží hladovku už 27 dní, prestal prijímať aj tekutiny
Klimatickí aktivista Henning Jeschke, ktorý drží hladovku a prestal prijímať aj tekutiny. Foto: Twitter/Henning Jeschke - isst wieder

Klimatický aktivista Henning Jeschke, ktorý od 30. augusta drží v Berlíne hladovku, v sobotu (25. 9.) prestal prijímať tekutiny. V ten istý deň prestala piť tiež Lea Bonaseraová, ktorá začala držať hladovku tento týždeň.

Dvojica protestnú akciu vystupňovala po tom, ako sociálnodemokratický kandidát na kancelára Olaf Scholz nevypočul ich ultimátum a verejne nevyhlásil, že v Nemecku panuje stav klimatickej núdze. Scholz obom prisľúbil, že sa s nimi zíde až po voľbách.

Hladovkári pôvodne žiadali, aby sa s nimi do štvrtka (23. 9.) zišla trojica kancelárskych kandidátov. Tými sú popri Scholzovi konzervatívec Armin Laschet a Annalena Baerbocková zo strany Zelených. Trojica pôvodne oznámila, že s aktivistami bude rokovať po voľbách.

Neskôr organizátori protestu uviedli, že Baerbocková vo štvrtok tábor hladovkárov na lúke pri Spréve neďaleko sídla parlamentu a kancelárstva navštívila a s mladými ľuďmi hovorila.

Vo štvrtok aktivisti vyhlásili nové ultimátum, ktoré sa týkalo len Scholza, pretože Laschet podľa nich úplne sklamal. Sociálnodemokratický kancelársky kandidát nesplnil výzvu na verejné vyhlásenie o klimatickej núdzi, Jeschkeho a Bonaseraovú však vyzval, aby hladovku ukončili. Opätovne sľúbil, že spoločné stretnutie sa môže uskutočniť po voľbách.

„Scholzovi perami ani raz neprešiel výraz ‚klimatická núdza‘,“ povedalna videu zverejnenom na twitteri 21-ročný Jeschke, keď oznamoval, že prestáva prijímať tekutiny.

Hladovku pôvodne začalo 30. augusta držať sedem aktivistov, šesť z nich ale začalo postupne opäť jesť. Tento týždeň sa k Jeschkeovi, ktorý odmieta potravu ako posledný z pôvodnej skupiny, pridala 24-ročná Bonaseraová. Obaja prestali tiež piť.

V pôvodnej skupine hladovkárov bol 27-ročný Jacob Heinze, ktorý hladovku ukončil po 23 dňoch. Ten v rozhovore s ČTK povedal, že dospel k záveru, že pre súčasných politických predstaviteľov Nemecka zomrieť nechce, pretože mieni naďalej organizovať klimatické demonštrácie. Povedal ale, že Jeschke je pripravený svoj život riskovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet