Na hlavný obsah

Kolíková a jej frakcia opúšťajú stranu Za ľudí, prestúpia do klubu SaS

Sulík nechce otvárať koaličnú zmluvu.

Kolíková a jej frakcia opúšťajú stranu Za ľudí, prestúpia do klubu SaS
Archívne foto - poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube. Odchádzajú do klubu SaS. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v stredu (8. 9.) oznámila, že odchádza zo strany Za ľudí spolu so šiestimi ďalšími poslancami. Všetci sa ako platforma Za spravodlivé Slovensko stanú súčasťou poslaneckého klubu inej koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Do poslaneckého klubu liberálov vstupujú spomedzi koaličných poslancov Marek Hattas, Vladimír Ledecký, Vladimíra Marcinková, Tomáš Lehotský, Michal Luciak a Ján Benčík ako členovia spomenutej platformy. Učiní tak aj bývalý poslanec NR SR Marek Antal.

„Cítime zodpovednosť za túto koalíciu, za jej stabilitu a podporu programového vyhlásenia. Napätie v Za ľudí škodí strane a krajine,“ skonštatovala Kolíková s tým, že ona a spomenutí poslanci „boli viacnásobne vyzývaní k odchodu“.

„Chceme si zachovať ministerstvo spravodlivosti. Podporujeme vládu Eduarda Hegera (OĽANO),“ doplnila.

Šéf SaS Richard Sulík povedal, že nechce otvárať koaličnú zmluvu a jeho „zásadnou podmienkou“ je, aby Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Spresnil, že Kolíková bude súčasťou ministerského klubu SaS rovnako ako minister zahraničných vecí Ivan Korčok a nebude tak nezaradenou líderkou rezortu justície.

„Týmto krokom výrazne zvyšujeme šance, že koalícia dokončí funkčné obdobie,“ poznamenal Sulík. Poslanecký klub SaS bude mať po novom 19 členov a bude druhým najsilnejším v rámci koalície. Poslanecký klub Za ľudí by mal zaniknúť, keďže v ňom ostanú štyria členovia. Na fungovanie poslaneckého klubu je podľa rokovacieho poriadku NR SR potrebných aspoň osem členov.

Sulík dodal, že SaS si nebude ako druhá najsilnejšia strana nárokovať na post predsedu parlamentu. Strana tiež podporí to, aby líderka Za ľudí Veronika Remišová ostala ministerkou investícií.

Kolíková doplnila, že nemá informáciu o tom, že by zo strany Za ľudí odišli aj Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. „Nekoordinovali s nami svoje kroky,“ uviedla. S Remišovou o svojom prestupe nediskutovala, keďže sa jej „nepodarilo dovolať“. Povedala aj, že zakladateľ strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska o ich rozhodnutí vedel a neprekvapilo ho to.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko