Na hlavný obsah

Kolíková by nemusela ostať ministerkou. Naď: Bude to závisieť od dohody v koalícii

Matovič: SaS má stále nárok na tri ministerstvá.

Kolíková by nemusela ostať ministerkou. Naď: Bude to závisieť od dohody v koalícii
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

O situácii v koalícii po prestupe časti členov Za ľudí do klubu SaS bude v pondelok (13. 9.) rokovať koaličná rada. Vyplýva to z vyjadrení členov vlády pred jej stredajším (8. 9.) rokovaním.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) nateraz situáciu nechcel komentovať a médiá odkázal na svoju hovorkyňu. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) však potvrdili, že o tom bude rokovať koaličná rada.

Šéf SaS Richard Sulík vyhlásil, že je jeho „zásadnou podmienkou“ je, aby Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti.

Stane sa tak?

„Jedna vec je to, čo očakávajú jednotlivci a druhá to, na čom sa dohodne koalícia. Koalícia o tejto novej situácii bude rokovať a urobí závery,“ vyjadril sa Naď. Nevylúčil scenár, že Kolíková nezostane šéfkou rezortu justície.

Poukázal na to, že SaS dostala po voľbách o jeden mandát viac, ako jej prináležalo na základe výsledkov. Rovnaká situácia nastane aj keď Kolíková zostane na svojom poste. Všetko podľa neho bude závisieť od dohody v koalícii.

„Ak sa koalícia dohodne, že ostane ministerkou, tak ňou ostane. Verím, že sa koalícia dohodne, lebo máme pred sebou ešte veľa roboty,“ uzavrel.

Matovič Kolíkovej nedôveruje

Šéf hnutia OĽANO Igor Matovič reagoval, že „OĽANO vždy dodržiavalo dohody a koaličná dohoda je platná“.

„Tam sú všetky odpovede aj na otázky týkajúce sa rozdelenia mandátov vo vláde,“ doplnil s tým, že odmieta jej zmeny. Prípadné snahy meniť ju dal do súvislosti s možnými snahami povaliť vládu.

Koaliční partneri mu podľa jeho slov nič neoznámili smerom k tomuto prestupu. SaS má podľa neho aj po rozšírení poslaneckého klubu nárok len na tri ministerstvá. Prioritou je teraz podľa neho „udržať koalíciu“.

Povedal tiež, že Kolíkovej nedôveruje. „Spáchala podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti,“ skonštatoval.

K špekuláciám, či by sa zostávajúci štyria poslanci strany Za ľudí a šéfka strany Veronika Remišová mohli pridať k OĽANO, poznamenal: „Veronika podľa mňa nikdy reálne z OĽANO neodišla, chvíľku niekde pobudla a zablúdila, možno sa niekedy vráti.“

Remišová hovorí o zrade

Samotná Remišová pred rokovaním vlády k odchodu frakcie Kolíkovej zo strany uviedla, že „je to zrada hodnôt strany a zrada jej členov“. „Ich odchod nie je žiadnou novinkou, už dva týždne hovorím o tom, že skupinka rokuje so stranou SaS s cieľom aj odísť zo strany, aj stranu poškodiť, aj si zachovať svoje funkcie,“ dodala s tým, že strana sa k situácii vyjadrí v stredu večer.

Doterajšia predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá nie je medzi šesticou odídencov, kolegom nechce posielať odkazy cez médiá. „Budem sa preto čo najskôr rozprávať s predsedníčkou strany Veronikou Remišovou a o stretnutie som požiadala aj premiéra Hegera a následne o tom budem informovať,“ uviedla na sociálnej sieti.

Podpredseda strany Juraj Šeliga na facebooku napísal, že sa chce najprv stretnúť osobne s členmi strany na predsedníctve či premiérom a povedať to, ako vidí a až potom to povedať verejnosti. „Stále vidím zmysel podporovať vládu, ktorá bojuje proti korupcii a snaží sa stáť na strane spravodlivosti. Preto som v politike a to budem robiť do posledného dňa trvania môjho mandátu. Aj keby som zostal sám vojak v poli,“ skonštatoval.

Kollár je rád, že sa boj skončil

Predseda ďalšej koaličnej strany Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár je rád, že súboj v strane Za ľudí sa skončil. „Pevne verím, že odchodom frakcie pani Kolíkovej nastane v strane zmier. Chcem tiež vyjadriť presvedčenie, že aj pani ministerka bude mať konečne viac času a energie venovať sa veciam na ministerstve spravodlivosti.“

Predsedníčke Za ľudí Veronike Remišovej poprial, aby dokázala stranu konsolidovať a napĺňať jej program. Kollár jasne neodpovedal na otázku, či by mala Kollíková zostať ministerkou. „Máme platnú koaličnú zmluvu, v ktorej je napísané, čo má ako vyzerať. Ak sa má niečo meniť, potom sa tá zmluva musí otvoriť. Ale vtedy sa bude hýbať asi ďaleko viac miest a postov,“ povedal.

Opozícia tiež reaguje

Podľa lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD a poslanca parlamentu Peter Pellegriniho koalícia ukazuje, že ju nezaujímajú problémy ľudí, ale len moc a vlastné ministerské kreslá.

„Slovensko je na prahu tretej vlny pandémie, ale najdôležitejším problémom vládnej koalície je ministerské kreslo pani Kolíkovej. Toto správanie sa súčasnej moci je jasným dôkazom, že sa vnútorne a programovo vyčerpala a Slovensku nie je schopná okrem ruvačky o moc nič iné ponúknuť,“ vyhlásil.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico k aktuálnemu dianiu povedal, že vláda len „zachraňuje ruiny“. „Povedali si, že chceme ďalej kradnúť a podvádzať. Vidia vidinu fondov, provízií a veľkých nákupov. Mne sú Kolíková s Remišovou úplne ukradnuté. To, či Remišová je alebo nie je ministerkou, nič nenásobí, nás to nezaujíma,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko