Na hlavný obsah

Kolíkovej súdna mapa má novú podobu, naďalej čelí kritike sudcov či primátorov

Šéfka rezortu justície chce rýchlejšie riešenie sporov.

Kolíkovej súdna mapa má novú podobu, naďalej čelí kritike sudcov či primátorov
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: SITA

Súdna mapa novým spôsobom avšak s rovnakým cieľom. Takto predstavila nové znenie očakávanej reformy súdov ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Po viacerých pripomienkach chce reformu presadiť v niekoľkých zákonoch. Očakáva že diskusia k nej bude tak adresnejšia. To, čo však sudcovia najviac kritizovali, zostáva nezmenené a ku kritike sa pridávajú aj samosprávy.

Štyri zákony

Ministerstvo spravodlivosti predkladá do medzirezortného pripomienkového konania novú reformu súdnej mapy. Tá by sa mala zrealizovať cez štyri zákony.

„Predkladáme do pripomienkového procesu zákon o Mestskom súde Bratislava, zákon o Mestskom súde Košice, zákon, ktorým určujeme nové obvody pre okresné súdy a zákon, ktorým určujeme obvody pre krajské súdy,“ vysvetlila šéfka justície.

Napriek šnúre rokovaní počas leta nová verzia podľa sudcov želaný efekt nepriniesla. Krokom ministerky dlhodobo nerozumie časť z nich.

„Vôbec nezvolala rozporové konanie k pôvodnému návrhu, sme v nejakom legislatívnom vákuu, keď nevieme, čo vyhodnotila alebo nevyhodnotila z našich pripomienok. To, že návrh súdnej mapy bude predložený v štyroch či piatich zákonoch namiesto jedného, nehrá žiadnu rolu,“ podotkla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko krajská bratislavská sudkyňa Marcela Kosová.

Degradácia Trenčína

Po novom by mal zaniknúť Krajský súd v Bratislave, v Košiciach, Nitre a v Trenčíne. Nahradiť ich majú Krajské súdy v Trnave, Prešove, Banskej Bystrici a v Žiline. Zmeny príliš nenadchli primátora Trenčína Richarda Rybníčka.

„V podstate degradáciou tohto súdu na obyčajný súd a rozdelením súdu medzi Žilinu a Trnavu degradovala mesto Trenčín napriek tomu, že je hlavným sídlom vyššieho územného celku,“ vyhlásil.

Súdna mapa podľa neho nereflektuje územnosprávne členenie Slovenska. Šéfka justície však tvrdí, že zmeny v súdnej mape sa nedajú urobiť podľa požiadaviek samospráv.

„Ale z tohto pohľadu by mohol byť primátor spokojnejší, keďže sa ráta aj s pracoviskom v Trenčíne,“ oponovala Kolíková.

Richard Rybníček s tým nesúhlasí. Ministerka spravodlivosti chce pripomienkovanie ešte využiť na diskusiu so sudcami, prokuratúrou či políciou. Nejasnou je aj politická podpora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko