Na hlavný obsah

Kollár: Je znepokojujúce, keď sa holokaust znevažuje a popiera

Politici vyzývajú, aby sme nedovolili opakovanie histórie.

Kollár: Je znepokojujúce, keď sa holokaust znevažuje a popiera
Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia za účasti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a ďalších hostí. Foto: TASR

Som veľmi znepokojený, keď vidím, ako sú niektoré sily ochotné holokaust znevažovať, vysmievať sa, prípadne ho popierať. Povedal to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo štvrtok (9. 9.) pri príležitosti 80. výročia prijatia takzvaného Židovského kódexu.

Prijatie Židovského kódexu považuje Kollár za „čiernu škvrnu vtedajšieho režimu“, ktorý ňou aj navždy ostane.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Diana Kovaľová:

„Nie každé bezprávie sa nás dotýka a pasivita k nemu nás skôr alebo neskôr dobehne. Som presvedčený, že značná časť Slovákov si to uvedomila už v rokoch vojny a v Slovenskom národnom povstaní to dala jasne na vedomie. Aj tým, že orgány povstania všetky antisemitské normy zrušili. Uvedomili si to aj mnohí tí, ktorí sa nezištne ujali svojich ohrozených židovských spoluobčanov a pomohli im prežiť dobu ohrozenia,“ skonštatoval Kollár s tým, že na ľudskosť sa nikdy nezabúda.

Poukázal tiež na vyhlásenie Slovenskej národnej rady z roku 1990, v ktorom sa ospravedlnila Židom prenasledovaným počas druhej svetovej vojny.

Spomienkové podujatie

V 68 mestách na Slovensku si vo štvrtok po prvýkrát v rovnakú hodinu pripomenuli 70 000 obetí holokaustu. Ústredným miestom bol židovský cintorín vo Zvolene. Spomienkové podujatie sa začalo rozozvučaním sirén a zvonov, nasledovala minúta ticha.

Zástupcovia mesta Zvolen, Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj iných cirkví potom prečítali mená obetí a zapálili sviečky.

„Zakladáme tradíciu spomínania na ľudí, ktorí nemali šťastie prežiť. Začíname abecedou, všetkých 70 mien bolo na A. Takýchto mien budeme čítať ešte ďalších 70 000, každým rokom 70,“ uviedol člen židovskej náboženskej obce Jozef Klement pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Spomínalo sa aj na takzvaných hrdinov bez zbrane, ktorí pomáhali zachraňovať Židov. Na múre cti je vytesaných 597 mien. Podľa zástupcu izraelskej obchodnej komory na Slovensku Patrika Zoltványho by na budúci rok malo pribudnúť ďalších 32.

„Slovensko má v prepočte na počet obyvateľov najviac ľudí na svete, ktorí zachránili životy Židov. Hrdinsky sa pričinili v ťažkom období, keď to bolo nepopulárne,“ dodal Zoltvány.

Reakcie politikov

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico označil každého, kto spochybňuje holokaust, za ignoranta histórie patriaceho do blázinca.

„Dnešný pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia je príležitosťou, aby sme si tieto hrôzy pripomenuli a odkázali všetkým, ktorí ich popierajú, že existuje obrovské množstvo dôkazov o pravdivosti holokaustu. Nesmieme preto nikdy zabudnúť, popierať a zľahčovať túto tragickú skutočnosť, ktorá sa v minulosti žiaľ udiala. Tvrdiť opak je len obyčajná lož a ignorácia histórie,“ uviedol Fico

Peter Pellegrini, predseda opozičného Hlasu-SD, apeloval, aby sme nikdy nedopustil opakovanie tejto krutej časti slovenskej histórie.

„Dnes si pripomíname jeden z temných dní slovenskej histórie. Pred 80 rokmi bol vtedajšou profašistickou mocou prijatý Židovský kódex, na základe ktorého sa začalo konať bezprávie a násilie na nevinných ľuďoch. Na základe tejto bezprecedentnej právnej normy bolo vyvezených z územia Slovenska 70 000 nevinných ľudí, ktorí zomreli v koncentračných táboroch,“ zdôraznil Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko