Na hlavný obsah

Kollár: Sme rodina sa nebude zúčastňovať pracovnej skupiny pre obnovu právneho štátu

Vyzval koaličných partnerov na návrat k pôvodným témam.

Kollár: Sme rodina sa nebude zúčastňovať pracovnej skupiny pre obnovu právneho štátu
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom piatkovom (17. 9.) mimoriadnom vyhlásení povedal, že on ani celé jeho hnutie sa nebude zúčastňovať pracovnej skupiny pre obnovenie dôvery v právny štát.

Vznik skupiny oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO) vo štvrtok (16. 9.) po zasadnutí bezpečnostnej rady, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia všetkých koaličných strán. Ako povedal, so vznikom pracovnej skupiny súhlasila celá koalícia.

Spomenutá skupina bude zasadať nepretržite a pripraví pre vládu a parlament návrhy zmien pre fungovania polície či súdov. Pracovná skupina vznikla pre vyostrenú situáciu v polícii a prokuratúre v súvislosti s obvinením viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) i dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza.

Upozornil na potrebu boja proti „Ficovej mafii“, ktorá podľa neho ukradla štát a sprivatizovala si spravodlivosť. „Nebudem podporovať vznik novej mafie, môžem ju pokojne nazvať čurillovskou, ktorá bude robiť to isté pod krásnym heslom a transparentom, a teda zneužívať zákon, právo, justíciu a spravodlivosť,“ dodal Kollár s odkazom na zadržaného vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu.

Kollár zároveň vyzval koaličných partnerov, aby sa vrátili k tomu, prečo vznikli a čo ľuďom sľubovali. Upozornil, že majú riešiť ceny energií, stavať štátne nájomné byty či zlepšiť podporu pre podnikateľov.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii na Kollárovo vyhlásenie pripomenul, že na štvrtkovom zasadnutí bezpečnostnej rady súhlasila so zriadením pracovnej skupiny celá koalícia. To, že sa Kollár a jeho hnutie nebude zúčastňovať na zasadnutiach skupiny, nevidí ako problém.

Označenie „čurillovská mafia“ označil za nevhodné. „Platí prezumpcia neviny … myslím si, že nie je vhodné sa teraz vyjadrovať, či je tu nejaká čurillovská mafia,“ zdôraznil minister s tým, že všetci obvinení vyšetrovatelia mali niekoľkoročné skúsenosti s riešením tých najzávažnejších káuz. Dodal, že je stále veľa pochybností a nevysvetlených vecí v súvislosti s ich zadržaním.

Premiér Heger reagoval, že vláda sľúbila ľuďom Slovensko bez korupcie a krajinu, kde si budú všetci rovní pred zákonom. „Verím preto, že žiaden koaličný partner nebude nevyhnutnej očiste polície, prokuratúry a súdnictva akokoľvek brániť,“ poznamenal.

Predsedu SaS a ministra hospodárstva Richard Sulíka prekvapilo piatkové vyjadrenie Kollára. Skonštatoval, že ešte na stredajšej (15. 9.) koaličnej rade súhlasil s nápadom. „Ale zmenil názor, to sa stáva,“ dodal Sulík.

Juraj Šeliga (Za ľudí) súhlasí s Kollárom, že táto vláda vznikla na základe boja proti korupcii, a súhlasí aj s výstavbou nájomných bytov. Pýta sa však, že kto bude prípadné rozkrádanie miliónových investícií do projektu výstavby vyšetrovať, keď sa neurobí poriadok v polícii, prokuratúre a na súdoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko