Na hlavný obsah

Komisia predstavila nový úrad pre zvládanie krízových zdravotníckych situácií

Na jej fungovanie chcú vyčleniť miliardu eur ročne.

Komisia predstavila nový úrad pre zvládanie krízových zdravotníckych situácií
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia bude mať od budúceho roka nový úrad, ktorý má európsky blok v reakcii na covidovú pandémiu lepšie pripraviť na ďalšie krízové situácie.

Európska komisia vo štvrtok (16. 9.) predstavila podrobnosti chystaného zdravotného úradu označovaného skratkou HERA, ktorý bude mať za úlohu uchrániť EÚ pred opakovaním ťažkých dopadov koronavírusovej nákazy.

Brusel chce na jeho fungovanie v najbližších šiestich rokoch vyčleniť miliardu eur ročne.

Únia vlani čelila kritike za pomalú reakciu na prvú vlnu pandémie. Komisia preto na jeseň prišla s návrhmi na posilnenie spoločnej zdravotnej politiky. Okrem zvýšenia objemu spoločného nákupu liekov či rozšírenia právomocí Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA) iniciovala aj vznik nového krízového orgánu.

„HERA je ďalším stavebným kameňom silnejšej zdravotnej únie a veľkým krokom vpred pre našu pripravenosť na krízy,“ vyhlásila dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Úrad bude mať za úlohu v spolupráci so zdravotnými orgánmi členských štátov zhromažďovať informácie, vyhodnocovať riziká a modelovať možný problémový vývoj. Bude tiež podporovať vývoj liekov a vakcín proti chorobám, ktorých šírenie bude hroziť.

Jeho úlohou bude aj rokovať s farmaceutickými firmami o zabezpečení dostatočných výrobných kapacít. Práve za nedostatok vakcín pri rozjazde spoločného únijného očkovania proti ochoreniu COVID-19 Komisiu kritizovali.

Ak nastane krízová situácia, HERA bude môcť aktivovať núdzové opatrenia vrátane financií na akútny nákup liekov, ochranných prostriedkov či surovín.

Komisia už spustila skúšobnú prevádzku úradu, naplno má začať fungovať v prvom štvrťroku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet