Na hlavný obsah

Komisia vyšetrujúca útoky na Kapitol predvolala k výsluchu spolupracovníkov Trumpa

Pri útoku zomrelo päť ľudí a desiatky ďalších sa zranili.

Komisia vyšetrujúca útoky na Kapitol predvolala k výsluchu spolupracovníkov Trumpa
Pohľad na budovu amerického Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Komisia amerického Kongresu, ktorá vyšetruje útok na Kapitol zo 6. januára, si predvolala štyroch blízkych spolupracovníkov bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil to predseda výboru a kongresman za Demokratickú stranu Bennie Thompson.

Komisia predvolala niekdajšieho náčelníka štábu Bieleho domu Marka Meadowsa, Trumpovho exporadcu Stevea Bannona, bývalého zástupcu kancelárie Bieleho domu pre komunikáciu Dana Scavina, ako aj Kashyapa Patela, ktorý počas Trumpovej vlády pôsobil na ministerstve obrany. Informuje agentúra AP.

Výbor sa domnieva, že štvorica mužov môže mať zásadné informácie o okolnostiach a udalostiach zo 6. januára. „Boli ste náčelníkom štábu prezidenta a máte kľúčové informácie ohľadom mnohých prvkov nášho vyšetrovania,“ napísal Thompson Meadowsovi.

Podľa Thompsona má výbor „vierohodné dôkazy“, že Meadows bol zapojený do akcií, ktoré komisia vyšetruje. Štvorica mužov podľa predsedu výboru bola v úzkom kontakte s Trumpom pred začiatkom demonštrácií, ktoré potom prerástli do útoku protestujúcich na Kapitol.

Predvolania dostali tiež Dan Scavino, ktorý mal v Bielom dome na starosti komunikáciu na sociálnych sieťach, a predstaviteľ ministerstva obrany Kashyap Patel. Patel uviedol, že je z predvolania „sklamaný, ale nie prekvapený“. Ostatní traja muži okolnosť nekomentovali.

Výbor po štvorici mužov chce, aby do 7. októbra predložili celý rad dokumentov. O týždeň neskôr by sa potom malo začať vypočutie, uviedla agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet