Na hlavný obsah

Konzervatívci z CDU/CSU si mierne polepšili, naďalej však vedú sociálni demokrati

Na treťom mieste v prieskume stále figurujú Zelení.

Konzervatívci z CDU/CSU si mierne polepšili, naďalej však vedú sociálni demokrati
Kandidáti na nemeckého kancelára vľavo Olaf Scholz, líder strany SPD, v strede Annalena Baerbocková zo strany Zelených a vpravo Armin Laschet, predseda strany CDU. Foto: TASR/AP

V prieskume zverejnenom necelý týždeň pred nemeckými parlamentnými voľbami si konzervatívna únia CDU/CSU polepšila o 1,5 percentuálneho bodu a dostala sa na 22 percent. Naďalej však zaostáva za sociálnymi demokratmi (SPD), ktorí stratili jeden percentuálny bod a majú podľa prieskumu inštitútu Insa pre denník Bild 25-percentnú podporu voličov. Informovala o tom v pondelok (20. 9.) agentúra DPA.

Parlamentnú väčšinu by podľa výsledkov prieskumu získali štyri možné koalície: okrem veľkej koalície SPD a CDU/CSU so 47 percentami by to boli i trojkoaličné zoskupenia CDU/CSU, Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) – tzv. koalícia Jamajka so 49 percentami; ďalej SPD, FDP a Zelení (tzv. semaforová koalícia) s 52 percentami; a ľavicová koalícia SPD, Zelených a strany Ľavica so 46,5 percentami.

Na treťom mieste sa za vládnymi stranami v prieskume umiestnili bezo zmien Zelení s 15 percentami. Nasledujú FDP (12 percent), krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 11 percentami a strana Ľavica (6,5 percenta).

Prieskum verejnej mienky sa konal v termíne 17. – 20. septembra na vzorke 2054 respondentov.

Voľby do Spolkového snemu (Bundestagu) sa uskutočnia v nedeľu 26. septembra a dlhoročná kancelárka Angela Merkelová sa po štyroch funkčných obdobiach už o ďalšie uchádzať nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet