Na hlavný obsah

Kosovo prijme Afgancov, ktorí neprešli úvodnými previerkami, píše AP

Ich prípady si vyžadujú ďalšie spracovanie.

Kosovo prijme Afgancov, ktorí neprešli úvodnými previerkami, píše AP
Ľudia čakajú v rade, aby sa dostali na palubu jedného z evakuačných lietadiel z kábulského letiska v Afganistane. Foto: TASR/AP

Kosovo súhlasilo s prijatím ľudí evakuovaných z Afganistanu, ktorí neprešli úvodnými previerkami. Budú môcť zostať v Kosove jeden rok. Informovala o tom v nedeľu (5. 9.) agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Podľa AP ide o prvé odhalenie toho, čo USA zamýšľajú urobiť s Afgancami alebo inými evakuovanými ľuďmi, ktorí nedokázali prejsť počiatočnými kolami previerok alebo ktorých prípady si vyžadujú ďalšie spracovanie.

Americké veľvyslanectvo v Kosove vo svojom vyhlásení zdôraznilo, že dohoda neznamená, že Kosovo prijme evakuantov, ktorí sú považovaní za nespôsobilých na prijatie do USA.

„Niektorí žiadatelia sú stále v procese získavania potrebných dokumentov a poskytovania všetkých informácií potrebných na to, aby podľa amerického zákona spĺňali podmienky na okamžitý vstup,“ uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa Spojené štáty použijú svoju základňu v Kosove – Camp Bondsteel – na ďalšie preverovanie a spracovanie prípadov evakuovaných osôb určených na presídlenie do USA. V blízkej lokalite majú byť zas pod vedením NATO dočasne ubytovaní evakuanti smerujúci do iných krajín NATO.

Väčšina kosovského obyvateľstva sú moslimovia podobne ako Afganci, podľa ústavy je však Kosovo sekulárny štát, dodala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet