Na hlavný obsah

Krajniak bude so zamestnávateľmi i odborármi hľadať kompromis o dôchodkovej reforme

Terajší stav dôchodkovej reformy odborári odmietajú.

Krajniak bude so zamestnávateľmi i odborármi hľadať kompromis o dôchodkovej reforme
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Zamestnávatelia a odborári naďalej nesúhlasia so zrušením dôchodkového stropu a maximálnych vymeriavacích základov. Z nich sa odvádzajú poplatky do Sociálnej poisťovne. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pripustil, že v niektorých otázkach dôchodkovej reformy bude hľadať kompromisné riešenie.

Spočiatku to vyzeralo, že zásadné pripomienky zamestnávateľov a odborárov ostanú nevypočuté. Kritizovali najmä zrušenie zastropovania veku odchodu do dôchodku a maximálneho vymeriavacieho základu.

„Nesmieme si dovoliť vysoko zdaňovať vysoko príjmové skupiny ako sú experti, vedci či špecialisti, pretože u nás pracovať jednoducho nebudú,“ povedal viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.

„My odmietame celkovo filozofiu dôchodkovej reformy tak, ako je nastavená teraz. Obávam sa toho, že súčasná generácia nebude pracovať 40 rokov v kuse a odvádzať poistné do sociálneho zabezpečenia, aby mohla ísť po 40 rokov do predčasného dôchodku,“ povedala viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko