Na hlavný obsah

Krúpovi po poslaneckom prieskume chýbajú odpovede o činnosti policajnej inšpekcie a SIS

Saková postupom inšpekcie dôveruje.

Krúpovi po poslaneckom prieskume chýbajú odpovede o činnosti policajnej inšpekcie a SIS
Na snímke predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO). Foto: TASR

Šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč odmieta, že by jeho ľudia stáli za stíhaním vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Zatiaľ čo opozícii jeho vysvetlenia postačujú, koalícia má naďalej nezodpovedané otázky. Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) nenašiel odpovede ani po poslaneckom prieskume na pôde úradu inšpekčnej služby.

Na policajnú inšpekciu si posvietili poslanci z Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Dôvodom je napätá situácia v policajných zložkách. Poslanecký prieskum inicioval predseda výboru Krúpa.

„Je tam ešte viacero vecí, ktoré podľa mňa budeme musieť riešiť. Určite vítam, keď sa uskutoční aj výbor pre kontrolu činnosti SIS, kde by sa podľa mňa jeho členovia mali pýtať niektoré veci, ktoré naďalej vzbudzujú otázky na SIS. Tie odpovede, ktoré som dostal, ma neuspokojili,“ povedal Krúpa.

Tajná služba koná podľa šéfa SIS Michala Aláča zákonne. Situáciu v bezpečnostných zložkách vysvetľoval na parlamentnom výbore pre kontrolu činnosti SIS. Odmieta, že by jeho ľudia stáli za stíhaním vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„SIS si plnila svoje úlohy, odstúpila zákonným príjemcom informácie, a tí následne v rámci svojej právomoci podnikali jednotlivé kroky, čiže my sme robili len to, čo sa má. Horšia situácia by bola, keby SIS informácie získala a neodstúpila ich zákonným príjemcom,“ uviedol Aláč.

Opozícii vysvetlenia stačia

Predsedovi výboru pre kontrolu činnosti SIS Mariánovi Saloňovi (Smer-SD) vysvetlenia šéfa tajných stačili. Údajnú vojnu v bezpečnostných zložkách nevníma.

„Na jednej strane mi pripadá zvláštne, že sa deklaruje, že majú zložky ministerstva vnútra rozviazané ruky a na druhej strane, ak niektorý útvar ministerstva vnútra niečo spraví a sa to niekomu nepáči, tak zrazu to je vojna v bezpečnostných zboroch,“ povedal Saloň.

Nezaradená poslankyňa Denisa Saková z mimoparlemntného Hlasu-SD postupom policajnej inšpekcie dôveruje.

„Aj vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby, ako každý vyšetrovateľ, pracujú pod dozorom prokurátora. Je tam systém ďalších očí, ktoré kontrolujú priebeh vyšetrovania. Ja som ani nemala žiadne špecifické otázky, keď som išla na poslanecký prieskum,“ povedala.

Súčasní a bývalí členovia špecializovaného vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby v spoločnom vyhlásení odmietli, že tvoria prekážky v odhaľovaní trestnej činnosti. „Rovnako však všetci zastávame názor, že spravodlivosť má byť dosahovaná výlučne zákonnými prostriedkami,“ uviedli v reakcii na aktuálnu situáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko