Na hlavný obsah

Kvalitu ovzdušia na Slovensku ovplyvňuje najmä prašnosť

Najhoršia smogová situácia je v Jelšave.

Kvalita ovzdušia sa za posledných 30 rokov v mnohých oblastiach zlepšila. Znížil sa obsah oxidu siričitého aj dusíkatých zlúčenín. Slovensko trápi vysoká prašnosť a s tým spojené choroby, ako napríklad alergie.

Najhoršia smogová situácia je každoročne v Jelšave počas vykurovacej sezóny. Podľa dát Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) tam znečistenie niekoľkonásobne prekračuje limity.

„Stav ovzdušia iste zasahuje aj flóru a faunu. V okolí Jelšavy rastú už len niektoré druhy rastlín, všetky ostatné vykapali. Ale to kľúčové, čo zasahuje znečistené ovzdušie, sú ľudia,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na podporu kvality ovzdušia a najmä zníženie prachových častíc pripravuje ministerstvo životného prostredia viacero legislatívnych zmien. Plánuje sprísňovať postihy, zlepšiť informovanosť verejnosti a rozšíriť monitoring. Kľúčový je nový zákon o ochrane ovzdušia.

Zákon sa zameria aj na lokálne vykurovanie, ktoré podľa štúdie z roku 2018 spôsobuje až 74 % prachových častíc. Na Slovensku vykuruje tuhým palivom približne 350 000 domácností, objavujú sa však aj prípady, že v kotloch ľudia spaľujú nevhodné látky ako plasty či gumu.

Priemerné hodinové koncentrácie znečisťujúcich látok a aktuálnu smogovú situáciu si môžu ľudia pozrieť na webovej stránke SHMÚ, ako aj v novej aplikácii Dnes dýcham.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko