Na hlavný obsah

Láva zo sopky na La Palma sa dostala do oceánu

Povedie k vzniku toxických emisií, varujú odborníci.

Láva zo sopky na La Palma sa dostala do oceánu
Láva zo sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma sa dostala až do mora. Foto: SITA/AP

Prúd lávy zo sopky na španielskom ostrove La Palma, ktorá začala byť aktívna predminulý týždeň, dorazil v noci z utorka (28. 9.) na stredu (29. 9.) do Atlantického oceánu, uviedol podľa agentúry AFP miestny vulkanologický ústav Involcan.

Odborníci predtým varovali, že kontakt žeravej lávy s teplotou asi 1 000 stupňov Celzia so slanou morskou vodou povedie k vzniku toxických emisií.

„Lávový prúd dorazil k moru na úrovni pláže Playa Nueva,“ oznámil krátko po polnoci na twitteri Involcan.

V oblasti pláže Playa Nueva stúpajú z vody veľké oblaky bielej pary, napísala agentúra Reuters. Na videu zdieľanom užívateľmi sociálnych sietí je vidieť, ako sa horúca láva v tme valí ako vodopád cez útesy do čiernych vôd Atlantiku.

Miestne úrady predtým vyzvali obyvateľov ostrova, aby zostali vo vnútri. „Keď sa láva dostane do oceánu, musí sa dôsledne dodržiavať lockdown,“ oznámil podľa Reuters riaditeľ krízového tímu Pevolca Miguel Angel Morcuende.

Involcan predtým uviedol, že nebezpečenstvo jedovatých splodín je obmedzené na miesta v blízkosti lávového prúdu. Žiadne zranenia zatiaľ hlásené neboli.

Sopka Cumbre Vieja na La Palme, ktorá je súčasťou Kanárskych ostrovov a leží západne od Tenerife, je aktívna prvýkrát po 50 rokoch a začala chrliť popol a lávu 19. septembra. Láva po ceste k pobrežiu zničila takmer 600 domov a banánové plantáže.

Erupcia doteraz vyhnala z domovov skoro 7 000 ľudí. Pre popol rozptýlený vo vzduchu prerušili lety z miestneho letiska. Experti sa podľa agentúry AP domnievajú, že erupcia sopky by mohla trvať až tri mesiace.

Španielska vláda v utorok po rokovaní kabinetu oznámila, že ostrovu poskytne okamžitú pomoc vo výške 10,5 milióna eur. Peniaze majú poslúžiť na nákup bytov alebo domov pre miestnych, ktorí prišli o strechu nad hlavou, a na poskytnutie finančnej pomoci postihnutým katastrofou.

Rýchlosť toku lávy na jej ceste k oceánu sa striedavo zvyšovala a znižovala, a nebolo tak dopredu jasné, kedy dorazí k oceánu. V pondelok (27. 9.) popoludní sa prúd podľa médií nachádzal zhruba 600 metrov od pobrežia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet