Na hlavný obsah

Liberáli premiéra Trudeaua vyhrali predčasné parlamentné voľby

Šéf konzervatívcov uznal porážku.

Liberáli premiéra Trudeaua vyhrali predčasné parlamentné voľby
Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau v spoločnosti svojich detí vhadzuje do urny volebný lístok. Foto: TASR/AP

Pondelkové (20. 9.) predčasné voľby v Kanade vyhrali vládnuci liberáli premiéra Justina Trudeaua, ktorým sa však podľa predbežných výsledkov nepodarilo dosiahnuť svoj cieľ a získať väčšinu v parlamente.

„Vy (Kanaďania) nás posielate späť do práce s jasným mandátom, aby sme sa dostali z tejto pandémie,“ povedal Trudeau.

Líder konzervatívcov Erin O’Toole medzitým uznal porážku a zablahoželal Trudeauovi k víťazstvu a zisku tretieho premiérskeho mandátu, uviedli tlačové agentúry. 

Premiér však zrejme bude musieť naďalej vládnuť s podporou menších strán. Podľa prognózy kanadskej verejnoprávnej televízie CBC po sčítaní viac ako 90 percent hlasov získali liberáli 157 kresiel v parlamente. Opoziční konzervatívci si ich pripísali 122.

Na dosiahnutie väčšiny, v ktorú Trudeau dúfal, víťazovi volieb chýba 13 mandátov.

Štyridsaťdeväťročný Trudeau, ktorý stojí na čele menšinovej vlády, spoliehajúcej sa na podporu ďalších strán pri prijímaní zákonov, vyhlásil voľby dva roky pred riadnym termínom v nádeji, že posilní svoj mandát a vytvorí väčšinový kabinet.

Kanadské a americké médiá však poznamenávajú, že zloženie kanadského parlamentu bude po voľbách zrejme vyzerať veľmi podobne ako doteraz. Podľa CBC tak v mysliach mnohých voličov ešte akútnejšie vyvstáva otázka, prečo premiér zvolával voľby počas štvrtej vlny pandémie covidu.

Trudeau však voľby vyhlásil a kampaň začal v polovici augusta, keď mu prieskumy verejnej mienky prisudzovali značný náskok pred opozičnými konzervatívcami. Ten však postupne mizol a pár dní pred voľbami prieskumy informovali o vyrovnanej pozícii oboch hlavných kanadských strán.

„Trudeau svoju hazardnú stávku prehral. Povedal by som, že je to pre neho horkosladké víťazstvo,“ povedal agentúre Reuters politológ Daniel Beland z univerzity McGill v Montreale.

„Sme v podstate tam, kde sme začali, pretože nová menšinová vláda bude rovnaká, ako tá predchádzajúca. Trudeau a liberáli si zachránili kožu a zostanú pri moci, ale veľa Kanaďanov, ktorí tieto voľby v neskorom lete a počas pandémie nechceli, zrejme nebudú celou situáciou príliš pobavení,“ dodal.

Podľa CBC zrejme konzervatívci získali väčší celkový počet hlasov, priebežné výsledky ukazujú, že ich podporilo 34 percent voličov, zatiaľ čo liberálov okolo 32 percent. Voliči liberálov sú však vzhľadom na kanadský väčšinový systém výhodnejšie rozprestretí, čo dáva Trudeauovej strane volebnú výhodu.

Výsledky volieb tento rok podľa médií prichádzajú výrazne pomalšie ako v minulých rokoch, niektoré volebné miestnosti totiž museli obmedzovať svoju prevádzku pre pandemické reštrikcie. V južnom Ontáriu, ktoré je jedno z kľúčových bojísk, sa potom pred volebnými miestnosťami tvorili niekoľkohodinové rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet