Na hlavný obsah

Liečebný dom Machnáč stále chátra. Aktivisti vidia riešenie vo vyvlastnení budovy

Ministerstvo kultúry zámer podporuje.

Liečebný dom Machnáč stále chátra. Aktivisti vidia riešenie vo vyvlastnení budovy
Na snímke Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR

Chátrajúcu ikonickú stavbu – Liečebný dom Machnáč v Trenčianskych Tepliciach – môže zachrániť jeho vyvlastnenie. Podnet podala nezisková organizácia Spoločnosť Jaromíra Krejcara na Okresnom úrade v Trenčíne. Budova európskeho významu je jedna z najohrozenejších kultúrnych pamiatok.

Liečebný dom Machnáč po rozdelení republiky zavreli a odvtedy chátra. Podľa zástupcov Spoločnosti Jaromíra Krejcara majitelia budovu roky zanedbávali.

Spoločnosť sa rozhodla prevziať zodpovednosť za obnovu Machnáča a súčasnému majiteľovi spoločnosti Keorlen Trade predložila ponuku na odkúpenie liečebného domu, no neúspeli. Cenu za nehnuteľnosť vyčíslil nezávislý znalecký posudok na 416 000 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Aj preto považujeme za jedinú možnosť, ktorá je momentálne k dispozícii, iniciovanie vyvlastňovacieho konania podľa zákonu 282/2015 Zbierky zákonov, teda zákonu o vyvlastňovaní,“ povedal riaditeľ spoločnosti Martin Zaiček.

Zámer podporilo aj ministerstvo kultúry. „Chcela by som vyzdvihnúť angažovanosť, zanietenosť a spoločnú snahu kultúrnej obce, neziskovej organizácie Spoločnosť Jaromíra Krejcara a samosprávy mesta v Trenčianskych Tepliciach zachrániť a obnoviť túto funkcionalistickú krásu,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Ak by k vyvlastneniu Liečebného domu Machnáč skutočne došlo, v prípade národnej kultúrnej pamiatky to bude prvýkrát, čo nastane takýto proces.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny