Na hlavný obsah

Likvidácia Gorily by hraničila so spáchaním trestného činu, tvrdí Lipšic

Podľa Žilinku je žiadosť o zničenie stopy opodstatnená.

Likvidácia Gorily by hraničila so spáchaním trestného činu, tvrdí Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Likvidácia zvukového záznamu z kauzy Gorila by hraničila so spáchaním trestného činu marenia spravodlivosti. V utorok (7. 9.) to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s tým, že ide o kľúčový dôkaz.

Generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi zaslal Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v tejto súvislosti analýzu rozhodnutia vo veci Jaroslava Haščáka, Ľubomíra Arpáša a Dany Arpášovej.

Lipšic zdôraznil, že ÚŠP nebude ničiť žiadne dôkazy. Špeciálna prokuratúra v analýze rozviedla, prečo si myslí, že ani rozhodnutia zo strany Ústavného súdu (ÚS) SR a ani Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) nijakým spôsobom nezaväzujú prokuratúru, aby tieto dôkazné materiály zničili.

ÚŠP tvrdí, že ak zo spisu odstránia akékoľvek doposiaľ vykonané dôkazy, poruší sa tým legislatíva. Podľa Žilinku je žiadosť o zničenie stopy ako súčasti spisu Gorila „opodstatnená“.

Špeciálnej prokuratúre sa nepozdáva názor generálneho prokurátora, že nahrávka neslúži ako významný dôkaz, skôr „ako materiálny predmet útoku, respektíve predmet „kupčenia“ s utajovanými informáciami“.

„Máme za to, že v prípade, ak by bola aj táto časť odôvodnenia braná ako záväzný právny názor pre vyšetrovateľku, ktorej bola vec prikázaná na nové konanie, a táto by mu vyhovela, je tu dôvodné sa obávať, že by jej konanie zakladalo znaky zločinu marenia spravodlivosti,“ spresnil ÚŠP.

„Je rozsiahla judikatúra ESĽP, podľa ktorej konštatovanie samotného porušenia práva na súkromie podľa článku osem nerobí z dôkazu nepoužiteľný dôkaz a nerobí z procesu nespravodlivý proces,“ doplnil Lipšic.

Nahrávka, ktorá sa nachádza na USB kľúči, je označená v spise ako Stopa číslo 21. Polícia ju našla pri domovej prehliadke u Mariana Kočnera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko