Na hlavný obsah

Ľuďom siahala po kolená. Kravu Rání vyhlásili za najnižšiu na svete

Je v Guinnessovej knihe rekordov.

Krava siahajúca ľuďom po kolená, ktorá sa stala senzáciou v Bangladéši, sa dočkala posmrtného uznania ako najnižšia krava na planéte. Titul jej udelili len niekoľko týždňov po jej predčasnej smrti, informovala v stredu (29. 9.) tlačová agentúra AFP.

Rání, vysoká iba 50,8 cm, sa okamžite stala internetovou celebritou a na farmu pri bangladéšskej metropole Dháka, kde žila, sa začali hrnúť desaťtisíce ľudí. Chceli aspoň nakrátko vidieť túto miniatúrnu kravu, ktorá patrila k bhutánskemu plemenu kráv.

Avšak krátko po tom, čo jej majitelia požiadali o jej zapísanie do Guinnessovej knihy rekordov, Rání 19. augusta nečakane uhynula – príčinou bolo náhle nahromadenie plynov v črevách.

Majiteľ kravy Kází Muhammad abú Súfíján povedal, že v pondelok (27. 9.) dostal od Guinnessovej knihy rekordov email, že žiadosť o Ránin zápis schválili.

Vyhlásenie na webovej stránke Guinnessovej knihy potvrdzuje titul tejto miniatúrnej kravy ako svetovej rekordérky, ktorá porazila predchádzajúcu držiteľku rekordu – indickú kravu menom Mánikjam vysokú od kopýt až po kohútik 61 centimetrov.

„Máme zmiešané pocity z toho, že Rání má takéto uznanie. Sme šťastní, že sa jej dostalo patričnej cti. Ale zároveň sme veľmi smutní, pretože už nie je s nami,“ povedal abú Súfíján a dodal: „Jej chovateľ sa rozplakal, keď sme mu tú správu oznámili.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet