Na hlavný obsah

Maďarské strany sa spájajú. Do parlamentu sa napriek tomu dostať nemusia

Na Slovensku vznikne nová maďarská strana.

Maďarské strany sa plánujú po vyše 20 rokoch zlúčiť. Po ďalších voľbách chcú byť v parlamente. Počet voličov maďarskej národnosti na Slovensku však klesá. Otázna môže byť aj skutočná politická jednota.

Na Slovensku v najbližších týždňoch vznikne nová maďarská politická strana. Zakladajú ju predstavitelia doterajších menších strán Maďarská komunitná spolupatričnosť, Most-Híd a hnutia Spolupatričnosť.

Pozrite si reportáž RTVS:

Zlučovanie maďarských strán teda nemusí automaticky znamenať voličský úspech.

„Aj maďarská komunita, tak ako slovenská spoločnosť, nie je homogénna. To znamená, existujú tam rôzne ideové predstavy o tom, ako by mal byť spravovaný štát. Iný pohľad na niektoré hodnotové témy. To znamená, že aj medzi Maďarmi budú konzervatívni, liberáli, ľavicoví voliči,“ vysvetľuje politológ Jozef Lenč.

„V našich prieskumoch dlhodobo registrujeme odklon maďarských voličov od voľby len na etnickom princípe. To znamená čoraz častejšie volia slovenské strany,“ dodáva sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus.

V súčasnosti sa voličská podpora ohlasovanej politickej stany Aliancia v prieskumoch voličských preferencií pohybuje v rozmedzí 3 až 5 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko