Na hlavný obsah

Matovič kritizoval kroky rezortu zdravotníctva: Chvalabohu, že máme očkovaciu lotériu

Systém otvárania škôl označil za mimoriadne nebezpečný.

Matovič kritizoval kroky rezortu zdravotníctva: Chvalabohu, že máme očkovaciu lotériu
Na snímke zľava poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD), moderátor Marek Makara a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: RTVS

Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že „príde veľmi krutá tretia vlna“ pandémie ochorenia COVID-19. Uviedol to v nedeľnej (5. 9.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke. Kritizoval pritom kroky ministerstva zdravotníctva a šéfa tohto rezortu Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

Ani jeden inovatívny prístup

„Za päť mesiacov, ako je ministrom zdravotníctva, som nezaregistroval jeden inovatívny prístup, ako zaočkovať ľudí nad 80 rokov, ako namotivovať všeobecných lekárov, aby ich presvedčili,“ myslí si. „Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať najbližšie týždne,“ dodal s tým, že rezort financií sa v tejto veci snaží pomôcť.

Za nebezpečný považuje pri tretej vlne pandémie aj „mimoriadne nebezpečný systém otvárania škôl“. Podľa neho je chybou, že žiakov netestujú systematicky. „Deti prenášajú delta variant a nie je to na nich vidieť,“ vyhlásil.

O očkovacej lotérii

Podľa Matoviča Slovensko nemá žiadnu kampaň z ministerstva zdravotníctva. „Chvalabohu, že máme očkovaciu lotériu,“ zhodnotil. Poslanec NR SR za opozičný Smer-SD Ladislav Kamenický skonštatoval, že ide o „plýtvanie financiami“.

„Nájde sa na Slovensku človek, ktorý sa bude dať očkovať len kvôli lotérií?“ zamyslel sa. Označil ju za „fiasko“ a kritizoval, že ju platia bežní Slováci, keďže „z toho majú prospech farmafirmy“. Pýtal sa tiež to, aké sú celkové náklady na lotériu okrem čiastky 21 miliónov eur vyčlenenej na výhry. 

Matovič sa bránil, že lotériou chcel jeho rezort odmeniť ľudí, ktorí sa dali zaočkovať a ušetrili štátu miliardy eur. „Hovoriť o nej ako o fiasku? Je to relácia, ktorá trhá rekordy sledovanosti, 1 155 000 ľudí je zaregistrovaných k dnešnému dňu,“ oponoval.

Opozíciu kritizoval za to, že vytĺka politické body na boji proti očkovaniu. Kamenický reagoval, že v Smere „nikdy nikoho neodradzovali od očkovania, ale presadzovali jeho dobrovoľnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko