Na hlavný obsah

Matovič vyzýva na urýchlené vyriešenie reformy rozpočtovej zodpovednosti

Koalícia sa nevie dohodnúť takmer rok.

Matovič vyzýva na urýchlené vyriešenie reformy rozpočtovej zodpovednosti
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Koalícia už takmer rok hľadá spôsob ako zreformovať rozpočtovú zodpovednosť. Pravidlá, ktoré by obmedzili možnosti štátu zadlžovať sa, už desať rokov čakajú na dokončenie. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu (29. 9.) vyzval na urýchlené vyriešenie situácie, inak hrozí aj rozpad koalície.

Na aktuálnej schôdzi parlamentu nepochodil kompromisný návrh. Namiesto komplexnej reformy ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti by obmedzil míňanie ministerstiev počas roka.

Pozrite si celú reportáž RTVS, ktorú pripravil Vladimír Amrich:

„Bola predstava, že urobíme vlastne len to, na čom sa skutočne vieme všetci, celá koalícia, zhodnúť a hlavne to, čo je najpotrebnejšie z pohľadu plánu obnovy, a to sú teda výdavkové limity alebo výdavkové stropy. Následne by sme si vytvorili časový priestor na hľadanie ďalších riešení,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Minister financií čiastkové riešenie odmieta. Iba kompletná reforma by podľa neho zlepšila Slovensku imidž a znížila úroky na štátnom dlhu, čím by štát ušetril stovky miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko