Na hlavný obsah

Medveď Karol terorizuje obyvateľov obce pri Banskej Bystrici

Zásahový tím sa chystá na jeho usmrtenie.

Niektorí obyvatelia obce Staré Hory pri Banskej Bystrici sa v noci boja vychádzať z domu. V záhradách sa im potuluje medveď. Podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR sa môže stať nebezpečným pre obyvateľov. Zásahový tím ho preto chce v najbližších dňoch uloviť.

Má asi tri roky, približne 80 kíl a dostal meno Karol. Medveď sa v posledných dňoch stal súčasťou života obyvateľov obce Staré Hory. Prevrátil im nádoby na smeti a zničil včelie úle.

Domáci hovoria, že v obci sú na prítomnosť medveďov v horách síce zvyknutí, ale doteraz do intravilánu neschádzali. Starosta vylučuje, že by problémom boli odpadkové koše.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My nemáme kontajnery. Každý má u seba svoju nádobu na komunálny odpad a separovaný zber zberáme po obci. Čiže vyložia to len vtedy, keď je zber v ten deň,“ povedal starosta obce Marián Gajdoš.

Ochranári skúšali na jedinca svetelné a zvukové plašenie či medvedí sprej, no nepomohlo to.

„Stupeň synantropizácie u tohto medveďa veľmi rýchlo postupuje. Medveď je čoraz sebavedomejší a čoraz častejšie aktívnejšie vyhľadáva potravu v kontajneroch,“ poznamenal Jaroslav Slašťan, vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého pod ŠOP SR.

Zásahový tím má všetky potrebné povolenia na jeho eutanáziu. Tú by mal vykonať v najbližších dňoch. Od apríla tohto roka usmrtil už päť problematických medveďov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny