Na hlavný obsah

Merkelová odsúdila bieloruský nátlak na Poľsko cez utečencov

Vyzvala tiež k riešeniu sporov s EÚ.

Merkelová odsúdila bieloruský nátlak na Poľsko cez utečencov
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu (11. 9.) označila za neprijateľné to, že Bielorusko využíva utečencov ako nástroj nátlaku na Poľsko a ďalšie krajiny Európskej únie. Na tlačovej konferencii počas poslednej návštevy Poľska vo funkcii kancelárky Merkelová vyzvala Minsk ale aj Varšavu, aby pomohli ľuďom v ťažkých podmienkach, ktorí uviazli na hraniciach Bieloruska s Poľskom.

Do Poľska, Litvy a Lotyšska v posledných mesiacoch cez hranice s Bieloruskom prichádza zvýšený počet migrantov z Iraku, Afganistanu, Sýrie a z Afriky. Varšava, Vilnius a Riga to označujú za prvok „hybridnej vojny“ zo strany Bieloruska proti EÚ a predstavitelia Nemecka majú rovnaký názor.

S poľským premiérom Mateuszom Morawieckym Merkelová diskutovala aj o výročí teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001, o bezpečnostných otázkach vo svetle nedávneho vývoja v Afganistane a tiež o nových hrozbách vyplývajúcich z kybernetických útokov.

Témou rokovaní boli aj európske problémy, vrátane politiky v oblasti ochrany klímy a sporu medzi Varšavou a Bruselom o zmeny v poľskom justičnom systéme, ktoré podľa EÚ porušujú pravidlá právneho štátu.

Merkelová vyjadrila nádej, že táto otázka sa bude môcť prostredníctvom dialógu vyriešiť. Morawiecki vyhlásil, že počas pôsobenia Merkelovej na poste kancelárky sa napriek niektorým nezhodám poľsko-nemecké vzťahy rozvinuli. „Napriek rôznym nezhodám sme predovšetkým schopní zdôrazňovať to, čo nás spája,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet