Na hlavný obsah

Mikulec nesúhlasí s postupom inšpekcie a krajskej prokuratúry

Politici reagujú na pondelkové zadržiavania.

Mikulec nesúhlasí s postupom inšpekcie a krajskej prokuratúry
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nesúhlasí s postupom uplatňovaným pracovníkmi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) a Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave.

Reagoval tak na pondelkové (13. 9.) udalosti, keď najprv inšpekcia zadržala viacerých príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí pracujú na mediálne známych kauzách v tíme Očistec. Vyšetrovatelia ÚIS neskôr v rovnaký deň zadržali svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholtza.

Mikulec to označil za „nekalé praktiky“. „Nemám trestnoprávne kompetencie, aby som zvrátil tento stav, ale ubezpečujem všetkých, že využijem mne priznané zákonné oprávnenia, aby ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov,“ napísal v stanovisku.

Podľa neho je neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch. Rozdiely považuje za viac ako evidentné.

„Rovnako je to aj v prípade postupu ÚIS, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní, a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali,“ dodal.

Ďalšie reakcie

Expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO) k pondelkovým zatýkaniam na facebooku napísal, že „mafia sa v deň návštevy Svätého Otca arogantne rozhodla vyšetrovateľom z tímu Očistec urobiť zo života peklo“.

Podľa neho išli po krku najväčšiemu zlu, „ktoré vydalo kľúčové orgány spravodlivosti do rúk nitrianskej mafie, ktorá spolu s potentátmi Smeru-SD rozkrádala stámilióny eur“.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vníma negatívne, keď sa politici vyjadrujú ku krokom orgánov činných v trestnom konaní. „Mrzí ma, že keď sa to politikom hodí, nechcú kroky orgánov komentovať a hovoria o ich rešpektovaní, no keď sa im konkrétne kroky nehodia hovoria o odvolávaní kompetentných osôb,“ vyhlásil.

Pýta sa preto, či budú chcieť politici zrušiť napríklad celý Ústavný súd (ÚS) SR, keď sa im nebude páčiť jedno jeho rozhodnutie. „Toto je cesta do pekla,“ podotkol. Jednotlivé zlyhania podľa neho treba riešiť, no nechce hovoriť o vojne v polícii.

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii povedala, že ju to veľmi vyrušuje. Upozornila, že prichádza k situácii, keď sú konania, ktoré rieši Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), napádané inou zložkou prokuratúry.

„Znamená to, ako keby boli oklamaní predstavitelia špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Mne je zložité uveriť tomu, že by sa dali takto oklamať. Samozrejme, môže sa to stať aj vtedy, keď by si všetci plnili dobre svoju prácu,“ zdôraznila ministerka.

Ministerka investícii a šéfka Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že „súboj v polícií naberá hrozivé rozmery“. Krajská prokuratúra podľa nej v spolupráci s inšpekciou udrela na vyšetrovateľov najväčších káuz nominantov Smeru. „Hlavný hovorca útokov týmto smerom je (predseda Smeru) Robert Fico, ktorý sa určite má čoho obávať. Svoje robí ale aj generálna prokuratúra, kde sme mali možnosť vidieť viacero zvláštnych rozhodnutí,“ dodala.

„Už mesiace tvrdíme, že ľudia ako Matovič, (špeciálny prokurátor Daniel) Lipšic a Mikulec krivia spravodlivosť. Dostávajú nevinných ľudí do väzby, aby ukázali, že existuje nejaká agenda boja proti mafii a korupcii,“ oponoval Fico. Podriadení spomenutej trojice podľa neho páchajú zločiny.

„Tie zverstvá sú také, že sa na ne už nemôžu pozerať ani iní policajti, ktorí sedia v tom istom rezorte ministerstva vnútra a rozhodli sa proti týmto zločincom zasiahnuť,“ povedal niekdajší predseda vlády vo videu na sociálnej sieti.

„Na Slovensku vznikla skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorá namiesto spravodlivosti plní zákazku hnutia OĽANO, ktorej autormi sú Matovič, Mikulec a Lipšic. Jej cieľom je zatvárať politických oponentov, a to za akúkoľvek cenu,“ zareagoval opozičný poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko