Na hlavný obsah

Minister Korčok sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom

Ten ho pozval na návštevu do Ruska.

Minister Korčok sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom
Foto: TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) rokoval vo štvrtok (23. 9.) v New Yorku so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Korčok o stretnutie požiadal s cieľom nadviazať osobný kontakt so svojím ruským partnerom. Šéf slovenskej diplomacie na úvod rokovania zdôraznil záujem Slovenska o korektné vzťahy s Ruskom. Ich súčasťou sú aj rozdielne názory na niektoré otázky medzinárodného diania.

Obaja partneri potvrdili konanie medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu začiatkom októbra na Slovensku. Jednou z dôležitých oblastí je spolupráca v energetike. Korčok v tejto súvislosti uviedol, že Nordstream 2 je na jednej strane realitou, ale na strane druhej sa musíme vysporiadať s jeho dôsledkami pre energetickú bezpečnosť v Európe.

„Musíme pritom objektívne vidieť, že Nordstream 2 znižuje význam Slovenska ako tranzitnej krajiny, cez ktorú prúdi ruský plyn do západnej Európy, a to aj s negatívnymi finančnými dopadmi na SR,“ upozornil.

„Rozhovor bol veľmi otvorený. Jeho súčasťou bolo aj moje konštatovanie, že sme, žiaľ, svedkami výrazne negatívneho vývoja vzťahov medzi Ruskou federáciou a EÚ od roku 2014, kedy došlo k anexii Krymu,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

V tejto súvislosti vysvetlil, že zdôrazňovanie princípu suverenity a teritoriálnej integrity je životným záujmom SR, a preto tento princíp zdôrazňujeme aj v súvislosti s Ukrajinou, ktorá je naším priamym susedom.

Ivan Korčok a Sergej Lavrov sa dohodli na pokračovaní politického dialógu medzi oboma krajinami, pričom šéf ruskej diplomacie pozval slovenského ministra na návštevu Moskvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet