Na hlavný obsah

Minister Korčok upozornil na úlohu EÚ predísť humanitárnej kríze v Afganistane

Zamerať sa treba aj na ochranu ľudských práv, tvrdí.

Minister Korčok upozornil na úlohu EÚ predísť humanitárnej kríze v Afganistane
Na snímke minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: mzv.sk

Úlohou Európskej únie a celého medzinárodného spoločenstva je predísť humanitárnej kríze v Afganistane. Povedal to minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) v pondelok (20. 9.) na neformálnom zasadnutí s rezortnými kolegami z EÚ, ktoré sa konalo popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

„Hlavnou úlohou EÚ a celého medzinárodného spoločenstva na čele s OSN je zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane, kde takmer polovica  obyvateľov trpí nedostatkom základných potravín. Očakávame, že Taliban umožní doručenie tejto pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva,“ zdôraznil Korčok.

Šéf diplomacie tiež upozornil aj na nevyhnutnosť dodržiavania ľudských práv, pričom EÚ bude pozorne sledovať, aké kroky k ochrane práv Taliban podnikne.

Predpokladom akejkoľvek dlhodobej stability je dodržiavanie základných ľudských práv a politických slobôd, ochrana žien a príslušníkov etnických a náboženských menšín,“ vysvetlil Korčok s tým, že pri riešení situácie v Afganistane je nutné spolupracovať s regionálnymi partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet