Na hlavný obsah

Mobilné očkovanie pomohlo slabo vakcinovaným obciam BBSK

Nasadené tímy tiež vyvracali hoaxy.

Mobilné očkovanie pomohlo slabo vakcinovaným obciam BBSK
Banskobystrický samosprávny kraj a jeho projekt mobilnej očkovacej jednotky. Foto: TASR

Počas minulého týždňa vyslal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) výjazdové očkovacie tímy do desiatich obcí s najnižšími počtami zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Vakcínu vďaka tejto iniciatíve dostalo celkovo 242 ľudí, informuje župa v pondelok (13. 9.). Podiel zaočkovanosti prvou dávkou tu tak priemerne stúpol o 5,43 %.

Obyvatelia desiatich obcí v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Lučenec, ktoré patrili v druhej polovici augusta k tým s najnižšou zaočkovanosťou v rámci BBSK, mohli v priebehu minulého týždňa využiť službu mobilného očkovania priamo vo svojej obci. Cieľom kraja bolo aj šíriť osvetu o očkovaní.

„Celkovo sa nám podarilo takto zaočkovať 242 ľudí, z toho 231 prvou dávkou vakcíny. Najväčší záujem o očkovanie bol v obciach Sútor, Radnovce či Barca,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Druhú dávku vakcíny podali priamo v obciach jedenástim ľuďom, ktorí sa tak zaradili medzi plne zaočkovaných. Vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech dostalo 97 osôb, zvyšní využili možnosť očkovania jednodávkovou vakcínou Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson.

„Zistili sme, že okrem technických komplikácií ako náročnosť registrácie či cesty za očkovaním tu ľudí odrádzajú aj rôzne hoaxy, ktoré sa o očkovaní medzi nimi šíria. Zmeniť ich názor je pomerne náročné a do vysvetľovania a vyvrátenia najrôznejších konšpiračných teórií investovali naše tímy priamo na mieste veľa času a energie,“ doplnil vicežupan.

S výjazdovým očkovaním v obciach v okrese Revúca pokračuje župa aj tento týždeň, rovnako ku koncu týždňa začne aj očkovanie priamo v stredných školách.

„Verím, že pedagógovia, študenti a ich rodiny využijú možnosť nechať sa zaočkovať priamo v škole. Aj tu sú odborníci pripravení vysvetľovať a odpovedať na otázky, ktoré ich v súvislosti s očkovaním zaujímajú,“ uzavrel Lunter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny