Na hlavný obsah

Mont Blanc je za posledné štyri roky o meter nižší

Údaj sa neustále mení.

Mont Blanc je za posledné štyri roky o meter nižší
Na snímke hora Mont Blanc. Foto: TASR/AP

Mont Blanc, ktorý je najvyššou horou na území Európskej únie, sa za posledné štyri roky zmenšil zhruba o meter. Skupina zememeračov v polovici septembra namerala výšku 4 807,81 metrov nad morom.

Údaj sa mení, pretože na vrchole hory sa nachádza trvalá snehová pokrývka, ktorej rozmery záležia od zrážok, vetra a ďalších meteorologických podmienok. Informovala o tom agentúra AFP.

Meranie hory uskutočnila v polovici septembra skupina zhruba 30 ľudí, ktorí strávili na vrchole tri dni. Svoje údaje chcú poskytnúť na analýzu vedcom. Ich cieľom je v priebehu času vytvoriť „súbor presných a spoľahlivých údajov, ktoré budú môcť využiť odborníci“. Mohli by poslúžiť napríklad na sledovanie vývoja ľadovca.

Zatiaľ najvyššiu hodnotu pri hore Mont Blanc namerali v roku 2007, keď dosiahla 4 810,9 metrov nad morom. Merania sa opakujú každé dva roky, posledný oficiálny údaj je ale z roku 2017.

Skupina nezverejnila údaj z roku 2019, pretože bol nezvyčajne nízky. Vtedy dosahoval 4 806,03 metrov nad morom. Podľa odborníkov treba pristupovať k týmto údajom s veľkou opatrnosťou.

Ak by sa nezmenil stav snehovej a ľadovej pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4 792 metrov nad morom.

Dominantu Savojských Álp, ktorá leží na francúzsko-talianskych hraniciach, dlhú dobu označovali za najvyššiu v Európe. Za súčasť starého kontinentu je ale považovaný aj Kaukaz, kde sa týčia hneď štyri hory vyššie ako v poradí piaty Mont Blanc. Najvyššou horou Európy by tak bol Elbrus s oficiálnou výškou 5 642 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet