Na hlavný obsah

Na čelo rebríčka najbohatších Čechov a Slovákov sa prvýkrát dostala žena

Zo Slovákov sa najlepšie umiestnil Patrik Tkáč.

Na čelo rebríčka najbohatších Čechov a Slovákov sa prvýkrát dostala žena
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Rebríčku najbohatších Čechov a Slovákov, ktorý zostavuje týždenník Euro, tento rok prvýkrát vládne žena. Renáta Kellnerová v úlohe správkyňe pozostalosti a očakávanej hlavnej dedičky nahradila v čele prehľadu svojho manžela, tragicky zosnulého majiteľa finančnej skupiny PPF Petra Kellnera.

Na druhom mieste rebríčka je realitný magnát Radovan Vítek a tretí Daniel Křetínský, podnikajúci predovšetkým v energetike. Český premiér Andrej Babiš klesol oproti predchádzajúcemu ročníku zo štvrtej pozície na šiestu. Stovka najbohatších Čechov a Slovákov disponuje podľa Eura majetkom v hodnote 1,6 bilióna českých korún (takmer 63 miliárd eur).

Hodnotu majetku Renáty Kellnerovej a jej rodiny odhaduje Euro na 250 miliárd korún (9,8 mld. eur). V porovnaní s predchádzajúcim rebríčkom, zostavovaným v roku 2019, to znamená pokles o 20 miliárd korún (cca 786 miliónov eur).

Dôvodom je predovšetkým pokles hodnoty splátkovej spoločnosti Home Credit a tiež tragické úmrtie šéfa PPF tento rok v marci. „V úlohe hlavného korporátneho stratéga bude Petr Kellner pravdepodobne nenahraditeľný,“ uvádza časopis Euro.

Majetok podnikateľa Vítka, ktorý ovláda realitnú skupinu CPI Property Group, má podľa časopisu hodnotu 98 miliárd korún (asi 3,9 mld. eur). Oproti predchádzajúcemu hodnoteniu týždenníka Euro si Vítek polepšil o 9 miliárd korún (skoro 354 mil. eur).

Tretím najbohatším biznismenom v česko-slovenskom priestore sa prvýkrát stal Daniel Křetínský, ktorého odhadovaný majetok vzrástol na 83 miliárd Kč (3,3 mld. eur). Dostal sa tak pred majiteľa finančnej skupiny KKCG Karla Komárka, ktorý aj vďaka podnikaniu v lotériovom a stávkovom biznise disponuje majetkom 80 miliárd korún (3,1 mld. eur).

Päticu najbohatších Čechov a Slovákov uzatvára s majetkom v odhadovanej hodnote 72 miliárd korún (2,8 mld. eur) bratislavský rodák Patrik Tkáč. V posledných rokoch sa Tkáč pohybuje najmä v štruktúrach okolo investičnej skupiny J&T, ktorú pred viac ako dvoma dekádami spoluzakladal.

Na šiestej priečke rebríčka sa tento rok umiestnil premiér Babiš, ktorému Euro pripisuje majetok v hodnote 68 miliárd korún (2,7 mld. eur). V porovnaní s predchádzajúcim rebríčkom je to o tri miliardy (zhruba 118 mil. eur) menej. "Stojí za tým pokles ziskovosti holdingu Agrofert, ktorého formálnym vlastníkom sú dva zverenecké fondy Babišovej rodiny," uviedlo Euro.

Najväčší prírastok majetku zaznamenal spoluvlastník softvérovej spoločnosti Avast Pavel Baudiš. Za posledné dva roky si polepšil o 19,5 miliardy (cca 766 mil. eur) na aktuálnych 56 miliárd korún (2,2 mld. eur), čo stačí na šiestu priečku v rebríčku.

Prvú desiatku najbohatších Čechov a Slovákov podľa Eura uzatvára realitný podnikateľ Ivan Chrenko, v energetike podnikajúci miliardár Pavol Tykač a najväčší akcionár investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák s rodinou.

Vzhľadom na zhoršený výsledok spoločnosti Home Credit z rebríčka desiatich najbohatších vypadol Jiří Šmejc. Tento rok obsadil s majetkom 19,5 miliardy korún (zhruba 766 mil. eur) 19. miesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko