Na hlavný obsah

Na Kanárskych ostrovoch hrozí erupcia sopky, ktorá spala posledných 50 rokov

Obyvatelia sa pripravujú na evakuáciu.

Na Kanárskych ostrovoch hrozí erupcia sopky, ktorá spala posledných 50 rokov
Sopka Teneguía na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch v Španielsku. Foto: El País

Na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov, hrozí erupcia tamojšej sopky Teneguía. Seizmológovia blízko vulkánu za posledných päť dní namerali vyše 4 200 otrasov, ktorých intenzita postupne rastie.

Úrady vydali druhý najvyšší stupeň varovania a odporučili obyvateľom na juhu ostrova, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu, napísal vo štvrtok (16. 9.) denník El País.

„Nedokážeme pre najbližšie dni urobiť žiadnu presnú predpoveď. Všetko ale napovedá, že zemetrasenia budú mať väčšiu intenzitu a ľudia ich budú pociťovať čoraz silnejšie,“ uviedla María José Blancová, šéfka regionálnej pobočky španielskeho geografického ústavu IGN.

Podľa vulkanológov je pravdepodobné, že v najbližších dňoch alebo týždňoch vyvrie v oblasti Cumbre Vieja na povrch sopečná magma. Akútne nebezpečenstvo podľa nich nehrozí.

Na sopečnom ostrove La Palma žije asi 85 000 obyvateľov a medzi turistami nie je toľko obľúbený ako ďalšie ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote alebo Tenerife. Sopka Teneguía chrlila lávu naposledy pred 50 rokmi, v roku 1971.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet