Na hlavný obsah

Na podujatiach s pápežom sa plánuje zúčastniť len sedem percent Slovákov

Najčastejším dôvodom neúčasti je nezáujem o cirkevné podujatia.

Na podujatiach s pápežom sa plánuje zúčastniť len sedem percent Slovákov
Na ilustračnej snímke pápež František. Foto: SITA/AP

Na podujatiach s pápežom Františkom sa plánuje zúčastniť približne sedem percent dospelých Slovákov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS, ktorý vykonala na vzorke 1 018 ľudí od 31. augusta do 6. septembra.

Až 91 % opýtaných sa neplánuje zúčastniť ani na jednom z podujatí v Bratislave, Prešove, Košiciach či Šaštíne.

Spomedzi tých, ktorí svoju účasť potvrdili, ide najmä o vekovú skupinu 18-29 rokov a starších ľudí vo veku 60-69 rokov, ľudí z Bratislavského a Prešovského kraja, voličov KDH či veriacich.

Nezáujem či obavy

Medzi najčastejšími dôvodmi neúčasti figurovali nezáujem o cirkevné podujatia, nezáujem vidieť pápeža či jednoducho fakt, že opýtaný sa označil za neveriaceho.

Približne 16 % respondentov uviedlo, že sa podujatí nezúčastní z dôvodu očkovania, ktorá v čase zberu dát ešte platila. Konferencia biskupov Slovenska však v sobotu (4. 9.) oznámila, že podujatia budú pre návštevníkov dostupné v režime OTP - očkovaní, testovaní a tí, čo covid prekonali.

Obavu z nákazy či ohrozenia blízkych uviedlo ako dôvod neúčasti zhruba 12 % opýtaných.

Pol na pol

Pôvodné opatrenie, ktoré umožňovalo účasť na podujatiach s pápežom len pre plne zaočkovaných, vnímala pozitívne takmer polovica ľudí (47 %). Takýto názor prezentovali častejšie najmladší i najstarší ľudia so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Išlo najmä o voličov Progresívneho Slovenska, SaS a OĽANO, ale aj o zaočkovaných.

Opačný názor mala druhá polovica opýtaných (45 %). Najčastejšie to boli respondenti nad 70 rokov, ľudia s nižším vzdelaním, voliči strán ĽSNS a Republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko