Na hlavný obsah

Na poľsko-bieloruskej hranici našli tri mŕtve telá

Ide pravdepodobne o migrantov.

Na poľsko-bieloruskej hranici našli tri mŕtve telá
Na ilustračnej snímke poľský pohraničný nápis. Foto: RTVS

Poľské bezpečnostné zložky v nedeľu (19. 9.) našli pri hranici s Bieloruskom tri telá, ktoré zrejme patrili migrantom. Uviedla to poľská pohraničná stráž. Okolnosti ich úmrtia vyšetruje poľská prokuratúra, napísala agentúra PAP. Poľsko spoločne s Litvou a Lotyšskom tvrdí, že Bielorusko vysiela na ich území migrantov v snahe destabilizovať Európsku úniu (EÚ).

„V nedeľu boli na hraniciach s Bieloruskom nájdené na troch rôznych miestach telá troch osôb. Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o nelegálnych migrantov,“ uviedla hovorkyňa pohraničníkov Anna Michalská.

Podľa Michalskej polície od začiatku septembra zadržala vyše 3 800 osôb, ktoré sa snažili nelegálne prekročiť hranicu s Bieloruskom. Len za túto sobotu ich bolo 320.

Polícia a záchranári cez víkend poskytli pomoc skupine ôsmich ľudí, ktorí pri prechode hranice uviazli v močiaroch. Migrantov sa podarilo zachrániť, sedem ich ale skončilo v nemocnici, informovala agentúra AP.

Na začiatku septembra Poľsko vyhlásilo v pásme priliehajúcom k hraniciam s Bieloruskom výnimočný stav. Armáda v nedeľu navyše oznámila dokončenie 80 kilometrov dlhého plotu na hranici s Bieloruskom.

Poľsko spoločne s Litvou a Lotyšskom tvrdí, že režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka organizuje nelegálnu migráciu ľudí z Iraku a ďalších blízkovýchodných krajín na ich území. Cieľom má byť podľa nich destabilizácia spoločností týchto štátov a EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet