Na hlavný obsah

Na poľsko-bieloruskej hranici za posledný týždeň zomrel už piaty migrant

Poliaci obviňujú Lukašenka zo snáh o destabilizáciu EÚ.

Na poľsko-bieloruskej hranici za posledný týždeň zomrel už piaty migrant
Hranica Poľska s Bieloruskom. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Neďaleko poľsko-bieloruskej hranice v noci na piatok (24. 9.) zomrel zrejme pre infarkt migrant, informovala poľská pohraničná stráž na svojom twitterovom účte. V posledných dňoch ide už o piaty prípad úmrtia medzi utečencami, ktorí sa snažia dostať z Bieloruska do Poľska.

Poľskí pohraničníci uviedli, že v noci asi pol kilometra od hranice zadržali skupinu migrantov, občanov Iraku. Jeden z nich aj napriek snahám o oživenie zomrel. Ďalší muž skončil v nemocnici, mal pozitívny test na covid.

Portál onet.pl píše, že v sobotu (18. 9.) členovia poľských bezpečnostných síl niekoľko kilometrov od poľsko-litovsko-bieloruského trojmedzia našli v lese telo mŕtveho Iračana, zomrel na podchladenie. Ďalších migrantov zachránili z močiara. Taktiež počas uplynulého víkendu pohraničníci informovali, že v pohraničí našli ďalších troch mŕtvych migrantov.

V regióne okolo hranice s Bieloruskom platí od 2. septembra výnimočný stav, do oblasti nemajú preto prístup zástupcovia medzinárodných organizácií, ochrancovia ľudských práv ani médiá, informácie poľskej pohraničnej stráže preto nemožno v takejto situácii overiť. Za tento mesiac poľské úrady evidujú takmer 5 000 prípadov ilegálneho prekročenia hranice.

Nezvyčajne veľa migrantov dorazilo v uplynulých týždňoch z Bieloruska aj k hraniciam Litvy. Táto pobaltská krajina aj Poľsko obviňujú bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, že sa týmto spôsobom snaží destabilizovať Európsku úniu a jej členské štáty.

Poľská pohraničná stráž vo štvrtok (23. 9.) zverejnila na twitteri fotografie, ktoré podľa nej pochádzajú z mobilných telefónov migrantov. Je na nich vidieť, že do Bieloruska prichádzajú ako turisti, na jednej zo snímok sú vyfotení v Minsku. Po niekoľkých dňoch ich autobusy odvezú k hranici s Poľskom.

Lukašenko sám potvrdil, že dovážanie migrantov k východnej hranici EÚ je odvetou za sankcie, ktoré dvadsaťsedmička prijala proti jeho režimu pre brutálne potlačenie opozície a porušovanie ľudských práv v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet