Na hlavný obsah

Na rekonštrukciu smrti Chovanca nepozvali kľúčového svedka. Nevie, či zapracovali jeho výpoveď

Europoslankyňa Lexmann vyzvala vládu, aby konala.

Na rekonštrukciu smrti Chovanca nepozvali kľúčového svedka. Nevie, či zapracovali jeho výpoveď
Na snímke zľava korunný svedok Roman Behúl a europoslankyňa Miriam Lexmann Foto: TASR

„Sme svedkami obrovského bezprávia, pri ktorom zomrel človek,“ vyhlásila v piatok (24. 9.) europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) k vyšetrovaniu smrti Slováka Jozefa Chovanca. Ten zomrel začiatkom roka 2018 po potýčke s políciou na letisku v belgickom Charleroi.

Vyšetrovanie tragického incidentu podľa nej sprevádzajú viaceré pochybnosti. Svedok udalosti Roman Behúl, ktorý sedel v rovnakom lietadle ako Chovanec, nevie, či belgickí vyšetrovatelia zapracovali jeho svedeckú výpoveď.

Tú vypracoval v slovenčine, následne mal tlmočník vypracovať preklad do francúzštiny, ktorý mal Behúl skontrolovať po faktickej stránke s niekým, komu dôveruje. Materiál mu však doteraz nedoručili.

Tiež uviedol, že v januári 2021 ho zavolali na rekonštrukciu udalosti, ktorá sa mala uskutočniť na jar, avšak pre pandémiu ju preložili na neskôr. Uskutočniť by sa po novom mala 27. a 28. septembra. Podľa Lexmann ho už tentoraz nepozvali.

„Nie je na zozname svedkov, ktorí majú vypovedať počas rekonštrukcie, čo je zarážajúce, keďže nebol súdom informovaný,“ skonštatovala.

Podľa Behúla je jeho svedectvo kľúčové v tom, že videl, ako Chovanec nekládol odpor pri vyvádzaní z lietadla, hoci tamojšia polícia tvrdí opak. Polícia ho mala vyviesť po tom, ako letuške odmietol ukázať letenku. „Nekládol žiaden fyzický odpor. Pripadal mi slabý a bezbranný a možno aj dezorientovaný,“ priblížil Behúl.

Lexmann vyzvala slovenskú vládu a úrady, aby sa zaujímali o „otázny spôsob vývoja procesu“. „Je to morálnou povinnosťou nás všetkých, aby boli vykonané spravodlivé tresty. Nevieme sa dopátrať k tomu, či proces prebieha transparentne,“ dodala.

Rezort spravodlivosti vyšetrovanie sleduje

Na rekonštrukcii sa majú zúčastniť traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska, uviedla neskôr v piatok ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. K nepozvaniu Behúla povedala, že ide o rozhodnutie sudkyne.

„Mám vedomosť, že je tam iná sudkyňa. Mohla vyhodnotiť inak potrebu vypočutia jednotlivých svedkov,“ skonštatovala Kolíková s tým, že Behúlova výpoveď je v spise a určite na ňu treba prihliadať.

„Sudkyňa o ňom vie, vie o ňom aj naša kancelária, ktorá nás zastupuje ako poškodenú stranu v tomto konaní, určite na to upozorní. Rovnako tam bude prítomný zástupca ministerstva zahraničných vecí,“ poznamenala.

Ministerstvo spravodlivosti SR podľa Kolíkovej sleduje celé vyšetrovanie. Iniciovalo, aby Slovensko vstúpilo do konania, a pôsobí na strane poškodeného. Intenzívne komunikuje aj s advokátskou kanceláriou. SR tiež znáša časť nákladov, napríklad na vycestovanie svedkov alebo expertov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko