Na hlavný obsah

Na Ukrajine stúpa počet prípadov, chcú zaviesť povinné očkovanie niektorých zamestnancov

Očkovanie ide pomaly.

Na Ukrajine stúpa počet prípadov, chcú zaviesť povinné očkovanie niektorých zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/PA

Ukrajina zaznamenala počas uplynulého dňa 11 757 nových prípadov infekcie koronavírusom vrátane 1 054 prípadov u detí a 242 prípadov nakazených zdravotníkov. Pandémia si tam vyžiadala ďalších 194 obetí. Hospitalizovaných muselo byť 2 556 ľudí, uviedla agentúra Unian. O deň skôr, v utorok (28. 9.), pribudlo 9 666 nových prípadov a 217 úmrtí. Ide o najvyššie čísla od apríla, upozornila agentúra AFP.

Jedna z najchudobnejších európskych krajín s približne 40 miliónmi obyvateľov čelí ďalšej vlne pandémie a chystá sa na povinné očkovanie pedagógov a štátnych zamestnancov. Aspoň jednu dávku vakcíny doteraz dostala menej ako pätina dospelej populácie.

Problémom sú falošné očkovacie certifikáty

Po počiatočných problémoch s dodávkami vakcín sú teraz na Ukrajine k dispozícii štyri rôzne vakcíny, no mnohí ľudia s očkovaním váhajú. Vláda preto avizovala povinné očkovanie zdravotníkov a štátnych zamestnancov, pričom nezaočkovaným by podľa ministra zdravotníctva hrozilo pozastavenie výkonu funkcie. Úrady znepokojuje aj šírenie falošných osvedčení o očkovaní a testoch PCR.

Ukrajinskí experti sa obávajú, že ďalšia vlna nákazy dosiahne vrchol v druhej polovici októbra a v novembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet