Na hlavný obsah

Na Valnom zhromaždení OSN sa osobne zúčastní viac než 100 hláv štátov

Zhromaždenie sa začne 20. septembra.

Na Valnom zhromaždení OSN sa osobne zúčastní viac než 100 hláv štátov
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden odcestuje 21. septembra do New Yorku, kde vystúpi s prejavom na Valnom zhromaždení OSN, uviedol v pondelok (13. 9.) podľa agentúry AFP Biely dom.

Toto najväčšie diplomatické stretnutie na svete, ktoré sa vlani pre pandémiu konalo iba online, sa tento rok uskutoční v hybridnom formáte, teda kombináciou prehrávania videopríhovorov a fyzickej prítomnosti predstaviteľov členských krajín v sídle OSN v New Yorku.

Svoju osobnú účasť už avizovalo viac ako 100 hláv štátov a vlád. Medzi nimi je okrem Bidena aj jordánsky kráľ Abdullah II. či prezidenti Brazílie a Venezuely, ako aj  predsedovia vlád Japonska, Indie a Spojeného kráľovstva. Očakáva sa aj osobná účasť predsedu novej izraelskej vlády Naftaliho Bennetta a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Delegáciu SR povedie prezidentka Zuzana Čaputová.

Agentúra AFP pripomenula, že mnoho diplomatov a lídrov sa verejne sťažovalo, že virtuálne stretnutia nemôžu nahradiť tie osobné pri pokuse o riešenie regionálnych a globálnych výziev a kríz.

Vysoký počet lídrov, ktorí plánujú osobnú účasť – 73 hláv štátov a 31 predsedov vlád – odráža dôležitosť každoročného podujatia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava, a jeho úlohu v diplomacii, konštatovala AFP.

Medzi tými, ktorí tento rok do New Yorku zašlú vopred zaznamenané vyhlásenia, budú prezidenti Iránu, Egypta, Francúzska, Indonézie, Južnej Afriky a Zimbabwe.

Valné zhromaždenie sa začne 20. septembra

Týždeň vystúpení štátnikov na pôde Valného zhromaždenia (VZ) OSN sa začne 20. septembra neverejným stretnutím generálneho tajomníka Antóniom Guterresom so svetovými lídrami venovaným klimatickým zmenám.

Svoj prejav o stave sveta prednesie Guterres deň po otvorení zasadnutia, ktoré sa oficiálne nazýva všeobecná rozprava a ktoré 27. septembra svojimi vystúpeniami uzavrú delegácie Severnej Kórey, Mjanmarska, Guiney a Afganistanu. V poradí 76. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa otvára v utorok.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric informoval, že OSN v súvislosti s pandémiou prijala nevyhnutné hygienické opatrenia. Nosenie rúšok všetkými zamestnancami v sídle OSN je povinné, rovnako ako aj hlásenie o očkovaní alebo povinné oznámenie pozitívneho výsledku testov na koronavírus. Časť zamestnancov OSN sa v súvislosti s VZ OSN musela podrobiť očkovaniu povinne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet