Na hlavný obsah

Na veľkom rusko-bieloruskom cvičení sa zúčastňuje 200 000 vojakov

Poľské médiá upozorňujú na fiktívnych protivníkov cvičenia.

Na veľkom rusko-bieloruskom cvičení sa zúčastňuje 200 000 vojakov
Na snímke ruskí vojaci počas otváracieho ceremoniálu vojenského cvičenia. Foto: ČTK/AP

V Rusku a Bielorusku sa v piatok (10. 9.) začalo veľké vojenské cvičenie Západ-2021 s účasťou 200 000 vojakov a stoviek kusov bojovej techniky. Manévre znepokojili Ukrajinu i niektoré členské štáty Severoatlantickej aliancie, napísala agentúra Reuters.

Podľa agentúry TASS ide o najväčšie cvičenie za posledných 40 rokov. Poľské médiá si všímajú, že fiktívny protivník na mapách odpovedá čiastočne Poľsku, Litve a Lotyšsku.

Spoločné strategické cvičenie Západ-2021 sa začalo súčasne v 14 vojenských priestoroch – deviatich ruských a piatich bieloruských, v oblasti siahajúcej od Baltu po Voronežskú oblasť.

Celkovo sa ho zúčastní okolo 200 000 vojakov, viac ako 80 lietadiel a vrtuľníkov, až 760 kusov bojovej techniky vrátane 290 tankov, 240 diel, raketometov a mínometov a tiež 15 lodí. Cvičenie potrvá do 16. septembra, napísala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Manévre Západ-2021 sú vyvrcholením troch mesiacov čiastkových cvičení. Konajú sa každé štyri roky, uviedol Reuters a pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin poprel, že by cvičenie bolo zamerané proti akémukoľvek zahraničnému štátu, ale dodal, že manévre sú úplne logické vzhľadom na to, čo nazval rastúcou aktivitou NATO pri hraniciach Ruska a jeho spojencov.

NATO, ktorého predstavitelia tvrdia, že Rusko v minulosti pravidelne umelo znižovalo veľkosť cvičenia, vyzvalo Moskvu na transparentnosť a uviedlo, že bude manévre pozorne sledovať.

„Naša príprava na provokácie Ruska počas cvičenia Západ-2021 spočíva v odstrašovaní. Sme v úzkej koordinácii so spojencami z NATO. Reakcia Poľska a NATO bude závisieť od vývoja situácie pri našich hraniciach,“ povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Cvičenia NATO

Na východe Poľska v piatok tiež začalo vojenské cvičenie Rys-2021, ktorého sa zúčastňuje 4 000 vojakov mechanizovanej divízie, premiestnenej zo Štetína na severozápade Poľska.

Od rána lietadlá NATO vykonávajú lety nad Poľskom, Pobaltím a Fínskom pozdĺž hraníc Bieloruska a Ruska, uviedol server Onet. Rusko má podľa neho počas cvičenia prvýkrát vyskúšať vo väčšej miere bojové roboty Urán-9 a vozidlá palebnej podpory Terminator. Súčasťou má byť aj veľké cvičenie v rádioelektronickom boji.

Strategický partner

Rusko považuje Bielorusko za strategicky dôležitý nárazník na Západe a pomohlo Lukašenkovi udržať sa pri moci za pomoci pôžičiek a politickej podpory počas potláčania veľkých protestov po minuloročných prezidentských voľbách.

Putin a Lukašenko majú podľa bieloruských médií na cvičenie osobne zavítať, zatiaľ ale nie je jasné, kedy sa tak stane, poznamenal Reuters.

Na manévroch sa zúčastňujú aj vojaci zo spojeneckého Arménska, Indie, Kazachstanu, Kirgizska a Mongolska. Uzbekistan, Pakistan a Srí Lanka sú zastúpené skupinami dôstojníkov v štábe cvičenia. Z Číny, Vietnamu a Mjanmarska boli pozvaní pozorovatelia, dodala RIA Novosti s tým, že celkovo sa z uvedených krajín zúčastňuje okolo 2 000 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet